Ingrid Antičević-Marinović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ingrid Antičević Marinović

Mandat
28. rujna 2001. – 23. prosinca 2003.
Prethodnik Stjepan Ivanišević
Nasljednik Vesna Škare-Ožbolt

Rođenje 4. listopada 1957.
Zadar
Politička stranka SDP

Ingrid Antičević-Marinović (Zadar, 14. listopada 1957.), hrvatska političarka i pravnica.

Školovanje i počeci karijere[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu i društveno-jezičnu gimnaziju završila je u Zadru te je kao učenica bila odlikašica. Glumila je u gimnazijskoj kazališnoj skupini, a Odrasla je u naselju Voštarnica, u središtu grada. Otac Pavao radio je u Građevinskom poduzeću Jadran dok je majka Huanita bila domaćica. Ima dvije godine starijeg brata Zvonimira. [1] Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Splitu. Ubrzo se udala i počela raditi u Odvjetničkom uredu Marinović - Antičević koji je osnovala sa svojim suprugom.

Politika[uredi | uredi kod]

Članica je SDP-a od 1990. godine, članica Gradskog vijeća Grada Zadra u nekoliko mandata. Od 1996. je članica glavnog odbora SDP-a. U razdoblju od 2001. do 2003. bila je ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Od 2003. do 2006. članica predsjedništva SDPH. Saborska zastupnica od 2004. do danas, potpredsjednica odbora za zakonodavstvo, članica odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, odbora za pravosuđe i zajedničkog odbora Hrvatske i EU. Predsjednica GO SDP Zadar i članica glavnog odbora SDPH. Nositeljica plakete Javnobilježničke komore za unaprjeđenje javnog bilježništva i plakete za antikorupcijsku suradnju s Nezavisnim sindikatom carinika.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Ingrid je rođena kao Marija Antičević, kći Huanite i Pavla Antičevića no tijekom studiranja je promjenila ime. Na upite novinara zašto je to učinila nije znala dati odgovor. Supruga je zadarskog pravnika Marka Marinovića (1942.) s kojim u braku ima sina Dana (1981.) koji je također pravnik i odvjetnik.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]