Infanticid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pokolj betlehemske dječice, biblijska legenda koja predstavlja jedan od najpoznatijih primjera infanticida u kulturi; ilustracija u srednjovjekovnom rukopisu.

Decoubistvo, djecoubojstvo ili infanticid je izraz koji u najširem smislu označava čin ubijanja ili namjernog usmrćivanja ljudske djece. Pod time se u pravilu podrazumijeva širi pojam od ubijanja vlastite djece ili potomaka (prolicid), tj. mogu ga počiniti osobe koje nemaju neposredne veze sa djecom.

Infanticid je fenomen koji je široko rasprostranjen u životinjskom svijetu, a kod čovjeka je, sudeći prema historijskim izvorima te arheološkim i antropološkim istraživanjima, bio, u većoj ili manjoj mjeri, prisutan od početaka ljudske vrste pa do današnjih dana u gotovo svim ljudskim društvima. Obično se vršio iz ekonomskih i religijskih motiva, odnosno kao dodatni oblik prirodne selekcije - tj. eliminacije djece za koje se držalo da su "nenormalna", "čudovišna" ili u nekom smislu inferiorna normalnoj djeci te da njihovo čuvanje i izdržavanje šteti porodici i široj zajednici.

Kao podvrsta infanticida se navodi neonaticid, odnosno ubijanje novorođenčadi, te feticid ili ubijanje nerođene djece.

Specifičan oblik infanticida je čedomorstvo koje čini majka neposredno nakon porođaja, a koja moderna kaznena zakonodavstva obično reguliraju kao kvalificirano blaži oblik ubistva.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]