Incident u Gleiwitzu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Incident u Glajvicu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Radio toranj Glivice, danas je to najveća drvena struktura u Evropi.

Incident u Glajvicu ili Prepad na Glajvic je bio iscenirani napad koji je izvela grupa oficira „bezbednosne službe“ (Ziherhajtsdinst) pod komandom Alfreda Helmuta Naujoksa na radio-stanicu Sender Gleiwitz u Glajvicu (današnje Glivice u Poljskoj) 31. avgusta 1939. Operaciju je isplanirao Rajnhard Hajdrih, a poslužila je kao opravdanje za napad Nacističke Nemačke na Poljsku, 1. septembra 1939, čime je otpočeo Drugi svetski rat.

Pozadina i planiranje[uredi | uredi kod]

Na sastanku sa komadantima kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva koji je održan 22. avgusta 1939, Adolf Hitler je izdao naređenje za napad na Poljsku, rekavši da „Poljska mora biti uništena“. Tokom sastanka, rekao je da će postojati povod za napad:[1]

Daću povod za početak rata. Nije bitno da li je verodostojan ili nije. Pobednika posle ne pitaju da li je govorio istinu. Kada se započinje i vodi rat, nije bitno pravo, nego pobeda.

Operacija je isplanirana nekoliko dana ranije. Dana 10. avgusta, Alfred Naujoks pozvan je u kancelariju Rajnharda Hajdriha, gde je dobio naređenje da sa još nekoliko ljudi izvrši iscenirani napad:[2]

Ići ćete sa još pet ili šest članova Ziherhajtsdinsta u Glajvic. U određeno vreme, koje će vam biti saopšteno, isceniraćete napad na radio stanicu. Treba izazvati dojam da su taj napad izveli Poljaci. Našoj propagandi je zbog inostrane štampe potreban dokaz da je Poljska više puta povredila granicu.

Naujoksu je saopšteno da će im po dolasku u Glajvic biti stavljen na raspolaganje Nemac koji govori poljski, koji će održati govor nakon zauzimanja stanice.[2] Šifra za napad bila je Konserven. Nakon dolaska u Glajvic, Naujoks je kontaktirao šefa Gestapoa u Glajvicu, Hajnriha Milera, koji mu je rekao da će mu biti stavljeno na raspolaganje nekoliko kriminalaca koji će biti obučeni u poljske uniforme i ostavljeni mrtvi na mestu incidenta.[1]

Napad[uredi | uredi kod]

Rajnhard Hajdrih izdao je naređenje za napad telefonom 31. avgusta u popodnevnim časovima. Napad je trebalo izvesti u 8 sati.[1] Napad je izveden po planu. Redovni program radio-stanice je prekinut, a komentator je na poljskom jeziku tri do četiri minute govorio protiv nacista, psovao i pozivao na oslobođenje. Sledećeg dana Nemačka je napala Poljsku, koristeći iscenirani napad kao izgovor.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Drugi svjetski rat, str. 31
  2. 2,0 2,1 Drugi svjetski rat, str. 30

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Miroslav Kutanjac, ur. (1980) (srpskohrvatski). Drugi svjetski rat (orig. Bericht van de Tweede Wereld Oorlog). Ljubljana: Mladinska knjiga.