Incident kod kapije Xuanwu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Incident kod kapije Xuanwu (玄武門之變) je naziv za zasjedu u kojoj je 2. jula 626[1]kineski princ Li Shimin ubio dvojicu braće - krunskog princa Li Jianchenga i Li Yuanjija - te tako stekao uvjete da sam postane krunski princ i ubrzo nakon toga naslijedi oca cara Gaozua i postane novi car po imenu Taizong. Incident je predstavljao eskalaciju višegodišnjeg suparništva među braćom koje je karakteriziralo prve godine vladavine dinastije Tang; njime je taj sukob završen i Kina pod Taizongom ušla u period stabilnosti koji će potrajati nekoliko decenija.

Car Gaozu (Li Yuan) je sa svojom suprugom, Vojvotkinjom Dou, imao četvoricu sinova - Li Jianchenga, Li Shimina, Li Yuanjia i Li Yuanbaa (李元霸), koji je umro 614. Kada je 618. sebe proglasio carem i osnovao dinastiju Tang, najstarijeg sina Li Jianchenga je proglasio krunskim princom. Iako je Li Jiancheng bio sposoban vojskovođa, tokom građanskih ratova koji su karakterizirali prijelaz sa dinastije Sui na dinastiju Tang, njegov mlađi brat Li Shimin se pokazao daleko sposobniji i dalekovidniji. Upravo je Li Shimin nagovorio svog oca da 617. digne pobunu protiv cara Yanga i dinastije Sui; u godinama koje su slijedile upravo je Li Shimin uspio poraziti najmoćnije gospodare rata i najopasnije očeve suparnike kao što su Xue Rengao, Liu Wuzhuo, Dou Jiande i Wang Shichong. Zbog tako stečenog ugleda i prestiža, počelo se špekulirati da će car Gaozu titulu krunskog princa oduzeti Li Jianchengu i predati je Li Shiminu. Iako je car Gaozu cijenio Li Shimina, te donio ukaz kojima izjednačava ovlasti trojice braće, odlučio je Li Jianchenga ostaviti na mjestu krunskog princa; kineski historičari to tumače podrškom Li JIanchengu od strane Li Yuanjia kao i Gaozuovih omiljenih priležnica.

Kako se vlast dinastije Tang konsolidirala na teritorijama Kine i građanski ratovi jenjavali, tako je napetost među braćom postajala sve žešća, a dodatno su je podgrijavali Li Shiminovi i Li Jianchengovi pomoćnici i savjetnici, zalažući se za preventivnu i nasilnu akciju koja bi preduhitrila sličan potez druge strane. Godine 624. je Li Jiancheng prvi povukao takav potez, kada je pokušao Li Shiminovu tjelesnu gardu zamijeniti sa ljudstvom svog pristaše Li Yija, princa od Yana; Gaozu je na to reagirao tako što je nakratko Li Jianchenga stavio u kućni pritvor te ponudio Li Shiminu mjesto krunskog princa. Prije nego što je dobio Li Shiminov odgovor, predomislio se i vratio Li Jianchenga na mjesto krunskog princa. Sljedećih par godina su braća jedan drugog optuživali za izdaju i kovanje zavjere, a car Gaozu nastojao spriječiti njihov sukob protjerujući njihove savjetnike, koje je držao glavnim podstrekačima sukoba. Li Shimin je, pak, pokušao otići iz prijestolnice u bivšu carsku prijestolnicu Luoyang, ali su braća to spriječila, držeći da se tamo nalaze Li Shiminu odane trupe.

U ljeto 626. je car Gaozu odlučio pohod protiv Istočnih Tujuea. U normalnim okolnostima bi, s obzirom na svoju reputaciju, komandu nad trupama trebao preuzeti Li Shimin, ali je ona povjerena Li Yuanjiju. Smatrajući da će bez trupa biti bez zaštite, te da je to preuzimanje samo uvod u njegovu likvidaciju, Li Shimin je na nagovor svog šurjaka Zhangsun Wujija i pomoćnika Yuchi Jingdea, odlučio preduhitriti svoju braću. Poslao je emisare svom ocu sa optužbama na račun braće, a Zhangsun Wuji je zauzeo položaj kraj sjeverne kapije carske palače - kapije Xuanwu. Li Yuanji je čuo za optužbe, te predložio da se mobiliziraju trupe; Li Jiancheng je, pak, odlučio osobno razjasniti stvar sa ocem.

Braća su se rano ujutro zaputila prema carskoj palači. U blizini kapije su predosjetili da nešto nije u redu, te su se dali u bijeg. Li Shimin ih je tada počeo goniti i gađati strijelama, na što su braća također odgovorila strijelama. Li Shimin je uspio strijelom ubiti Li Jianchenga, ali su i on i preživjeli brat pali s konja; potom je došlo do borbe prsa u prsa između Li Shimina i Li Yuanjia; nju je razriješio dolazak Yuchi Jingeda sa 70 vojnika koji je ubio Li Yuanjija.

Nedugo potom je došlo do kraćeg oružanog sukoba između Yuchi Jingdeovih i Li Jiachengovih trupa, kojima je komandirao Feng Li, a koje su se predale tek kada su im pokazane glave ubijenih prinčeva. U međuvremenu je Li Shimin došao do oca i obavijestio ga o tome što je učinio. Car je bio zgrožen, ali je nakon savjetovanja sa svojih doglavnicima, odlučio Li Shimina formalno proglasiti krunskim princom. Li Shimin je potom dao pogubiti svoje nećake, ali je oca zamolio za formalnu amnestiju Li Jianchengovih i Li Yuanjijevih savjetnika, od kojih će neki kasnije postati njegovi bliski i dugogodišnji suradnici. Nekoliko mjeseci kasnije je car abdicirao i ostatak života proveo kao umirovljeni car, a Li Shimin preuzeo carsku titulu koju će držati do smrti 649.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Datum incidenta kod kapije Xuanwu je četvrti dan šestog mjeseca ere Wude, što odgovara 2. julu 626. godine prema Academiji Sinici. [1].