In the Year of the Pig

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
In the Year of the Pig
RežijaEmile de Antonio
ProducentJohn Attlee
Emile de Antonio
Terry Morrone
Orville Schell
MuzikaSteve Addiss
MontažaHelen Levitt[1]
Hannah Moreinis
Datum(i) premijere
25. 10. 1968 (1968-10-25) (Boston)
Trajanje104 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

In the Year of the Pig (sh. U godini svinje) je američki crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1968. godine u režiji Emilea de Antonija. U njemu se govori o tada aktualnom Vijetnamskom ratu, odnosno američkom sudjelovanju koje je tada već bilo duboko podijelilo američku javnost. De Antonio, poznat po ljevičarskim stavovima i kritici rata, je u njemu koristio intervjue sa brojnim javnim ličnostima, ali i običnim ljudima, kao i arhivske materijale i dokumentarne snimke iz samog Južnog Vijetnama u nastojanju da pruži historijsku pozadinu sukoba, odnosno prikaže kako su se SAD postupno uvukle u sukob koji nije u ničijem interesu, i koji je prouzročio nepotrebno krvoproliće. U njemu se također veličao sjevernovijetnamski komunistički vođa Ho Chi Minh i iznosio stav kako se sukob može riješiti jedino ujedinjenjem Hladnim ratom podijeljenog Vijetnama. In the Year of the Pig je zbog svojih stavova izazvao žestoku reakciju desnog dijela američke javnosti, te su neke od kino-dvorana gdje se prikazivao vandalizirane, a projekcije bile otkazivane zbog bombaških prijetnji.[2] Sam De Antonio je kasnije tvrdio da mu je to najdraži film u karijeri.

Godine 1985. je poster za film, na kome se nalazi marinski kaplar Michael Wynn od strane britanskog benda The Smiths iskorišten za omot albuma Meat Is Murder.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Helen Slote Levitt se pogrešno navodila kao montažerka filma; Helen Levitt, poznata fotografkinja, koja je također imala dugu karijeru montažerke, je bila pravi montažer. Barsam, Richard Meran (1992). Nonfiction Film: A Critical History. Indiana University Press. str. 418. ISBN 978-0-253-20706-7. 
  2. „Cold War Chronicles: The Films of Emile de Antonio”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-27. Pristupljeno 2007-09-27. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]