X-Men Origins: Wolverine

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Iks- men poreklo: Vulverin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
X-Men Origins: Wolverine
RežijaGavin Hood
Producent
Scenario
PredložakWolverine; autor:
Roy Thomas
Len Wein
John Romita, Sr.
Uloge
MuzikaHarry Gregson-Williams
FotografijaDonald McAlpine
Montaža
  • Nicolas De Toth
  • Megan Gill
Studio
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
9. 4. 2009 (2009-04-09) (Sydney)
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Države[1][2]
Jezikengleski
Budžet150 mil. $[3]
Bruto prihod$373.1 million[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
X-Men: The Last Stand (2006) X-Men: First Class (2011)
The Wolverine (2013)

X-Men Origins: Wolverine (sh. Počeci X-Mena: Wolverine) je američki science fiction film snimljen 2009. godine u režiji Gavina Hooda. Predstavlja četvrti dio serije X-Men temeljene na istoimenom stripu u izdanju Marvel Comicsa, odnosno prednastavak i spinoff posvećen liku Wolverinea čiji lik u filmu tumači Hugh Jackman. Radnja započinje sredinom 19. vijeka u Sjevernoj Americi i prikazuje kako James Logan otkriva svoje mutantske sposobnosti zajedno sa bratom Victorom Creedom (koga glumi Liev Schreiber) te vijek kasnije, za vrijeme Hladnog rata, pristaje raditi za američki vladu i postati supertajnog tima mutantskih operativaca koje vodi beskrupulozni pukovnik William Stryker (čiji lik tumači Danny Huston).

Scenario za X-Men Origins: Wolverine je napisao David Benioff, jedan od velikih fanova originalnog stripa, koji je, za razliku od ranijih filmova iz serije X-Men, nastojao sadržaj filma orijentirati na jedan lik, te prikazati njegov rani život i staviti naglasak na karakter. Projekt je odobren nakon nekoliko godina, ali su produkciju mučili određeni problemi na snimanju, a neposredno prije premijere je na Internet izbačena tzv. radna kopija filma kojoj su bili nedostajali neki naknadno dodani detalji i scene. Usprkos toga je imao solidne rezultate na kino-blagajnama; filmske kritike su, međutim, bile izuzetno loše.

U filmu se kao jedan od negativaca pojavljuje lik plaćenika Waynea Wadea koga tumači Ryan Reynolds. Isti će lik, opet u tumačenju Reynoldsa, postati protagonist parodijskog film Deadpool, kao i nastavka Deadpool 2 gdje se scena iz Wolverinea parodira.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]