Ika (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ika je srpski indi-pop sastav, osnovan 2006. godine u Beogradu.[1] Čine ga pevačica Ivana Smolović, gitarista Darko Živić, violinistkinja Marija Jovanović i kontrabasista Miloš Popović.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Ivana je počela vežbanje gitare pre nekoliko godina, preslušavajući svoje omiljene Iron and Wine, Kings of Convenience, J.Tilmana, istovremeno pokušavajući da komponuje muziku za tekstove koje je sakupljala godinama.

Prvi kućni snimci nekako su stigli do Ivana Lončarevića, radio voditelja popularne indi muzičkog programa Pop depresija (Radio Studio B, 99,1), koji je ponudio da uvrsti pesmu „Bubble“[2] u kompilaciju na kojoj je u to vreme radio Jutro će promeniti sve?[3] a koja je trebalo da predstavi novu muzičku scenu Srbije. Tada je Ivana odlučila da njena pesma zahteva bolju prezentaciju na kompilaciji, a budući da vežbanje gitare nije išlo, ona se obratila prijatelju.

Darko i Ivana su već svirali zajedno nekoliko godina unazad u triju, obrađujući svoje omiljene džez i bosanova standarde. Odmah su napravili savršen muzički spoj.

Prvobitna ideja je bila da bend ostane mali, samo njih dvoje. Ali, kako je broj pesama rastao, tako je rasla i ideja o njihovom zvuku.

Buduću violinistkinju Mariju, Ivana je upoznala u toku rada na projektu Zvezda je rođena (režija Vanje Kovačević), rokumentarcu o nastajanju kaver benda Writers of Fiction, u originalu The Decemberists. Marija je već bio fan pesme „Bubble“, koja je, u međuvremenu, postala nešto kao radijski hit-singl. I onda je bilo troje.

Pre odlaska u studio bendu se priključuje i Nemanja Ćalić, kontrabasista koji je nekada svirao džez standarde sa Ivanom i Darkom. Tako je počelo snimanje njihovog albuma prvenca pod naslovom Sweet Path of Gold. Album je sniman u dva dana, a nakon toga materijal miksuje kompozitor i producent Nebojša Marković (iz benda „Intruder“), koji je uložio ogromno strpljenje i trud da bi materijal vešto spakovao u malo intimno remek-delo. Ovaj album je objavljen u maju 2010. za izdavača Amonnite records.[4]

U promociji prvog albuma bendu se priključuje novi kontrabasista Miloš Popović jer je u međuvremenu Ćalić napustio zemlju.

Važniji nastupi „Ike“ uključuju: kao predgrupa „Ken Stringfellow“, zatim Gitar Art festival i Egzit.[5]

Diskografija[uredi | uredi kod]

  • Jutro će promeniti sve?, kompilacija, PGP RTS 2007. (pesma „Bubble“)
  • „Ika“: Sweet Path of Gold, „Amonnite records“, 2010.

Kritička recepcija[uredi | uredi kod]

Uroš Milovanović (B92.net) je ovako video prvenac sastava: „Sweet Path of Gold je u svakom smislu umerena ploča, svedena, nenametljiva, introspektivna, iskrena, blaga i neodoljiva. Ivana Smolović i njen bend kombinuju raspoloženja i ambijente kojih mahom niste svesni. Za razliku od onoga što radi u okviru grupe Intruder, Ivana je u Iki napravila razuman iskorak u akustični, melanholični svet amerikane koja, i globalno gledano, u prvoj deceniji novog veka doživljava žanrovski preporod. Imajući u vidu i lična interesovanja članova Ike kao i njihove muzičke afinitete Sweet Path of Gold je jedino ovako i mogao da zvuči. Očigledni uticaji zamenjeni su intimom i šarmom koji ovaj bend već sada autorski izdavajaju. Pesme na Ikinom albumu prvencu komuniciraju bez obzira na jezičku barijeru - glasom i muzikom oni je brišu.“[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Ika, Beograd, Srbija“ Arhivirano 2012-11-22 na Wayback Machine-u Mtv.rs
  2. „Bubble“
  3. Nova srpska scena: Jutro će promeniti sve? (PGP RTS, 2007) Arhivirano 2011-08-30 na Wayback Machine-u, Popboks.kom, 2007.
  4. 4,0 4,1 „Ika, soba i gitara“, Uroš Milovanović, B92.net, 7. 9. 2010
  5. „Ika“ Arhivirano 2018-02-21 na Wayback Machine-u, „Egzit“, zvanični sajt, 2011.