Igre na ploči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Igra na ploči)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Igra na ploči je vrsta igre za koju za osnovu ima podlogu ili ploču koja može biti napravljena od raznih vrsta materijala. U večini slucajeva ploča je obično podjeljena u u polja koja su iste veličine kao kod igre šah, no to nije obavezno.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za Senet se vjeruje da je bila najstarija igra na ploči

Igre na ploči su e igrali u većini kultura i društava kroz historiju; neke su čak prethodile razvoju pismenosti u najstarijim civilizacijama. Brojna važna historijska nalazišta, artefakti i dokumenti bacaju svjetlo na rane igre na ploči. Neke od njih uključuju:

Kronologija[uredi - уреди | uredi izvor]


V. također: Kronologija šaha

Igre na ploči su postale izuzetno popularno među širokim slojevima stanovništva početkom 20. vijeka kada je širenje srednje klase s viškom novca i slobodnog vremena stvorilo pzubliku za te igre. Popularnost se proširila nakon drugog svjetskog rata, otkada postoje mnoge klasične igre na ploči.

Mnoge igre na ploči su danas dostupne u obliku kompjuterskih igara, uključujući opciju da se igra protiv kompjutera; mnoge znamenite kompjuterske igre kao Civilization se temelje na istoimenim igrama na ploči. Širenje kompjutera je dovelo do relativnog nestajanja najsloženijih igara na ploči, s obzirom da kompjuteri zahtijevaju manje vremena i prostora, a igre se ne moraju postavljati i poslije spremati. Nakon pojave Interneta, mnoge igre na ploči se danas mogu igrati online protiv kompjutera i drugih igrača. Neke web-stranice dozvoljavaju igru u stvarnom vremenu i odmah pokazuju protivničke poteze, dok većina koristi e-mail da se protivnik obavijesti nakon svakog poteza.

Neke igre na ploči koriste dodatne komponente, osim ploče i figura. Neke koriste CD-ove, video-kazete a odnedavno i DVD-ove kao prilog igre. Žanr DVD igara koristi interaktivne značajke DVD-a, te npr. daju "voditelja kviza" za igre trivije.

Klasične Igre[uredi - уреди | uredi izvor]

North American board games

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Piccione/index.html
  2. Okno do svita deskovych her
  3. "Iran's Burnt City Throws up World’s Oldest Backgammon." Persian Journal. December 4, 2004. Pristup 15.11. 2006.
  4. http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Brumbaugh/index.html
  5. John Fairbairn's Go in Ancient China
  6. http://www.thelatinlibrary.com/varro.ll10.html

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Gobet, Fernand, de Voogt, Alex, & Retschitzki, Jean (2004). Moves in mind: The psychology of board games. Psychology Press. ISBN 1-84169-336-7. 
  • Rollefson, Gary O., "A Neolithic Game Board from Ain Ghazal, Jordan,"

Bulletin of the American Schools of Oriental Research, No. 286. (May, 1992), pp. 1-5.