Idris I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grob Idrisa I (u gornjem lijevom kutu, sa zelenim krovom)

Idris I (ili Idris ibn Abdullah) (arapski: إدريس بن عبداللهIdrīs ibn ‘Abdallāh) bio je prvi vladar Idrisidske dinastije u Sjeverozapadnoj Africi, koji je vladao od 788. do 791. Smatra se osnivačem dinastijem koja je imala važnu ulogu u ranoj islamizaciji današnjeg Maroka[1].

Idris I je bio praunuk Hasan ibn Alija. 785. je sudjelovao u ustanku protiv abasidske vlasti u Siriji, te je nakon njegovog gušenja pobjegao na zapad. Godine 789. je došao u okolicu drevnog rimskog grada Volubilis u današnjem sjevernom Maroku i osnovao grad Moulay Idriss. Potom je oženio Kanzu iz berbeskog plemena Awraba, kćer poglavice Ishaq ibn Mohammada. Zajedno sa svojim pristašama je osvojio veliki dio sjeverozapadne Afrike i osnovao grad Fes. Oko godine 789. je osvojio današnji Tlemcen u Alžiru. Abasidski kalif Harun al-Rašid je na njega poslao ubice koje su ga uspjele otrovati 791. Naslijedio ga je sin Idris II.

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. A History of the Maghrib in the Islamic Period, Jamil M. Abun-Nasr, 1987, p. 52

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Julien, Charles-André, Histoire de l'Afrique du Nord, des origines à 1830, original edition in 1931, new edition by Payot, Paris, 1994
  • Abum-Nasr, Jamil M. (1987). A History of the Maghrib in the Islamic Period.
Prethodi:
Novoosnovana
Idrisidska dinastija
788–791
Slijedi:
Idris II