Ice Cold in Alex

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ice-Cold in Alex)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ice Cold in Alex
RežijaJ. Lee Thompson
ProducentW. A. Whittaker
ScenarioChristopher Landon
T. J. Morrison
PredložakIce Cold in Alex; autor:
Christopher Landon
UlogeJohn Mills
Sylvia Syms
Anthony Quayle
Harry Andrews
MuzikaLeighton Lucas
FotografijaGilbert Taylor
MontažaRichard Best
StudioAssociated British Pictures
DistribucijaAssociated British-Pathé
Datum(i) premijere
24. 6. 1958 (1958-06-24)
Trajanje130 min. (integralna verzija),[1] 76 min. (kino-verzija za američko tržište)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Ice Cold in Alex (sh. Ledeno hladno u Aleksu[α 1]) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1958. godine u režiji J. Leeja Thompsona. Radnja se događa za vrijeme Sjevernoafričke kampanje u Drugom svjetskom ratu. Protagonist, koga tumači John Mills, je alkoholizmom i PTSP-om mučeni britanski pozadinski oficir koji se nakon napada Afričkog korpusa na Tobruk zajedno sa jednim podoficirom i dvije bolničarke nastoji evakuirati uz pomoć kamiona te poduzima dugo, opasno i iscrpljujuće putovanje preko pustinje, a na putu do sigurnosti britanskih položaja u Aleksandriji mu pomoć pruža neobični južnoafrički oficir (čiji lik tumači Anthony Quayle).

Ice Cold in Alex je sniman na lokacijama u Libiji, pri čemu su producentima logističku i drugu pomoć pružili tamo stacionirani pripadnici Britanske vojske; lokacije u susjednom Egiptu su, međutim, bile nedostupne zbog još uvijek nepravladanih posljedica Sueske krize. Film je imao izuzetnih problema sa tadašnjom cenzurom, prije svega sa službenim BBFC-ovim cenzorom Johnom Nichollsom koji je zahtijevao cijeli niz izmjena u scenariju i izbacivanja "problematičnih" scena, uključujući one u kojima se lik bolničarke koju tumači Sylvia Syms pojavljuje otkopčane bluze. Zbog toga je režiser Thompson bio uložio brojne proteste, koji su na kraju urodili plodom, te je mjesto cenzora preuzeo John Trevelyan, koji će sljedećih godina značajno ublažiti dotada stroge standarde. Film je na kraju sa uspjehom prikazan na berlinskom festivalu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI.

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. "Aleks" je skraćenica za "Aleksandrija", a "ledeno hladno" se odnosi na pivo o kome protagonist sanjari tokom svog pustinjskog putovanja.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]