I vitelloni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
I vitelloni
italijanski poster
RežijaFederico Fellini
ProducentLorenzo Pegoraro
Mario De Vecchi
Jacques Bar
ScenarioFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
sinopsis: Federico Fellini
Tullio Pinelli
UlogeAlberto Sordi
Franco Fabrizi
Franco Interlenghi
Leopoldo Trieste
MuzikaNino Rota
FotografijaCarlo Carlini
Otello Martelli
Luciano Trasatti
MontažaRolando Benedetti
DistribucijaENIC (Italija)
Datum(i) premijere
26. 8. 1953 (1953-08-26) (Venecija)
Trajanje103 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski

I vitelloni (sh. Junci ili Telci [1]) je italijansko-francuski crno-bijeli film snimljen 1953. u režiji Federica Fellinija. Po žanru predstavlja mješavinu drame i komedije. Radnja je smještena u gradić na obali Jadrana, a protagonisti su grupa mladih prijatelja koji sve vrijeme provode zavodeći žene, igrajući biljar, prije nego što ih ženidba jednog od njih natjera da počnu preispitivati svoj životni stil. I vitelloni, koji je Fellini napravio velikim dijelom inspiriran vlastitim životom i odrastanjem, premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je osvojio Srebrni lav. Taj je uspjeh Felliniju donio međunarodni ugled te ga učinio jednim od najpoznatijih režisera italijanske kinematografije. U njemu je Fellini također prvi put razvio vlastiti stil režije. I vitelloni se smatra važnim i zbog toga što je označio početak odmaka italijanske kinematografije od dotada dominantnog neorealizma, odnosno njenu prilagodbi značajnim ekonomskim i kulturnim promjenama koje je uslijed ekonomskog buma prolazilo tadašnje italijansko društvo.

I vitelloni je kasnije inspirirao cijeli niz filmaša u svijetu, te se smatra "najimitiranijim" Fellinijevim filmom. Među filmovima kojima je poslužio kao inspiracija se nalaze i Lucasovi Američki grafiti iz 1973. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Doslovni prijevod sa lokalnog dijalekta. Prema Fellinijevim riječima, izraz se metaforički koristio za dokone besposličarske mladiće iz srednje klase koji su živjeli na račun roditelja.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

References[uredi | uredi kod]