I Spy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi I Spy (razvrstavanje).
I Spy
Formatšpijunska serija
KreatorDavid Friedkin & Morton Fine
NastupajuRobert Culp
Bill Cosby
Uvodna temaEarle Hagen
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj serijala3
Broj epizoda82
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje15.9. 1965. – 15.4. 1968.

I Spy je američka špijunska TV-serija koja se originalno emitirala na programu NBC-a od 1965. do 1968. U glavnim su ulogama bili Robert Culp kao međunarodni tenisač Kelly Robinson i Bill Cosby kao njegov trener Alexander Scott. Ta dva lika su, zapravo, bili agenti Pentagona koji su kao svojevrsne "teniske skitnice" (talentirani amateri koji igraju tenis s bogatašim u zamjenu za stan i hranu) po svijetu ganjali špijune, zlikovce i lijepe žene.

Ključne osobe za seriju su bili scenaristi David Friedkin i Morton Fine te direktor fotografije Fouad Said. Njih trojica su formirala producentsku tvrku Three F Productions koja je pod Desilu Studiosom snimala seriju.

Originalna ideja za seriju je bila da Kelly Robinson kao mladi plejboj za partnera ima starijeg mentora. Međutim, nakon što je izvršni producent Sheldon Leonard u jednom noćnom klubu vidio komičarski nastup Billa Cosbyja, odlučio ga je angažirati za tu ulogu i učiniti lik mentora isto tako starim kao i Robinsonov. Tako je I Spy postala prva američka TV-serija čiji je jedan od glavnih likova bio crnac. Scott je u seriji prikazan kao ravnopravan Robinsonu, a njegova boja kože nikada nije bila element zapleta.

I Spy se, također, nastojao što više razlikovati od drugih špijunskih TV-serija koje su sredinom 1960-ih dominirale američkim TV-progamom. Zapleti i likovi su bili daleko realističniji, a snimanje pojedinih epizoda čija se radnja događa u Španiji i Japanu je snimano na autentičnim lokacijama, umjesto da su se za njih koristile arhivske snimke. Kvaliteti serije je dosta pomoglo i aktivno sudjelovanje dvojice glavnih glumaca koji su često mijenjali scenarij i improvizirali tekstove. Sam je Culp napisao scenarij za sedam epizoda, a nekoliko njih režirao, što je bila prilična rijetkost za 1960-e.

Serija je također prekršila jedan tadašnji američki TV-tabu, kada je radnja epizode "The Tiger" smještena u Vijetnam, i to u doba kada su SAD bile tamo upetljane u krvavi i sve kontroverzniji rat. Na snimanju te epizode, za koju je sam napisao scenarij, Culp je 1967. upoznao svoju suprugu France Nuyen.

Serija je četvrt vijeka nakon prestanka emitiranja dobila nastavak u obliku TV-filma I Spy Returns, gdje su Culp i Cosby tumačili ostarjele obavještajce koji nastoje spasiti svoju djecu, koja su i sama odabrala profesiju svojih roditelja.

Godine 2002. je snimljen filmski remake s Eddiejem Murphyjem i Owenom Wilsonom u ulozi Robinsona i Scotta, a koji je neslavno propao i kod publike i kod kritike.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]