ITAcademy

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice ITAkademija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
ITAcademy
Logo univerziteta
Historija
MotoŠkola za profitabilnu IT karijeru
Osnivanje2007.
Generalno
Vrstaprivatni
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Cara Dušana 34, Beograd;
Danila Kiša 5, Novi Sad;
Zmaja od Bosne 16, Sarajevo;
Jovana Dučića 14, Banja Luka;
Akademije 39-41, Bukurešt;
Illinska 8, Kijev;
Bogdana Hmeljnickog 176, Lavov;
Bulevar Eroilor de la Tisa 20/A, Temišvar;
Bulevar Ştefan cel Mare şi Sfânt 73/1, Kišinjev;

 Srbija; Bosna i Hercegovina; Ukrajina; Rumunija; Moldavija
Službene stranice
www.it-akademija.com

ITAcademy (ITAkademija) u Beogradu je međunarodna obrazovna institucija koja se bavi školovanjem IT stručnjaka i nalazi se u ulici Cara Dušana 34 u Zemunu. Radi po zvaničnom ovlašćenju Cambridge odeljenja za međunarodne ispite i tri vodeće IT kompanije: Microsoft, Adobe i Apple.

ITAcademy je organizacioni deo kompanije LINKgroup koja se na internacionalnom nivou bavi profesionalnom edukacijom i sertifikacijom u različitim oblastima kroz veliku mrežu obrazovnih institucija, od srednjoškolskih do visokoškolskih.

Ova škola je u dosadašnjem postojanju ostvarila veliki broj saradnja sa relevantnim ustanovama[1] i ličnostima[2][3] u cilju unapređenja predavanja, razmijene informacija i novih saznanja. Takođe su učestvovali u velikom broju IT događaja[4] u cilju širenja svesti o informacionim tehnologijama.

IT Akademija je od 2017 godine, u saradnji sa Fondacijom Nj.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića[5][6], započela redovnu akciju poklanjanja besplatnih jednogodišnjih školovanja đacima generacije iz Srbije i Republike Srpske[7][8]. Zahvaljujući ovoj saradnji svake godine će 25 maturanata[9], po izboru stručne komisije, imati priliku da besplatno pohađa neki od smjerova na IT Akademiji.

O školi[uredi | uredi kod]

Većina programa na ITAcademy traje 12 mjeseci tokom kojih se polaznici edukuju u izabranoj IT oblasti po intenzivnom sistemu sa akcentom na praktičnu primjenu naučenog u što ranijoj fazi školovanja. Primjenjuje se metoda nastave pod nazivom Arhitektura saznanja[10] koja se zasniva na primjeni svih raspoloživih savremenih medija u prenosu znanja. U tom cilju polaznicima su na raspolaganju najsavremenija Distance Learning platforma, Online servis, ITAcademy Android aplikacija, Edu Wall, dostupnost profesora na chat konsultacijama 24h dnevno i drugi servisi.

Centralni prostor ITAcademy nalazi se u Zemunu, dok se ostala sjedišta nalaze u Novom Sadu, Banja Luci, Sarajevu, Temišvaru, Bukureštu, Kijevu, Lavovu i Kišinjevu.

Sve sale u kojima se održavaju predavanja imaju projektore i kompletnu multimedijalnu opremu. Pored toga, određene sale opremljene su i interaktivnim tablama koje omogućavaju da polaznici aktivno učestvuju u predavanjima.

Sticanje prakse i interpersonalnih vještina olakšano je zahvaljujući Personal Development Programu koji omogućava usvajanje transverzalnih vještina, vještina komunikacije, timskog rada, analitičnosti i samopouzdanja. Servisi kao što su DesignStudio i ProgrammingFactory namijenjeni su polaznicima koji već tokom školovanja preuzimaju konkretne projekte za realne klijente. Sa akademijom je povezan i Centar za razvoj karijere[11] koji za polaznike organizuje seminare na kojima gostuju stručnjaci iz relevantnih oblasti, obezbjeđuje prakse i prosleđuje oglase za posao u partnerskim kompanijama.

U organizaciji procesa predavanja učestvuje više desetina nastavnika i saradnika[12].


Programi na ITAcademy[uredi | uredi kod]

Školovanje se izvodi na 30 smerova, koji su podeljeni u 6 odseka: Programming, Administration, Design & Multimedia, IT Business, 3D Design & CAD i Mobile Development.

U zavisnosti od izabranog smera, stiče se mogućnost polaganja za diplome i sertifikate odgovarajućih svetskih kompanija, a svaki polaznik stiče i sertifikat ITAcademy.


  • Na odseku Programming moguće je izabrati jedan od sledećih smerova: PHP Web Development, Java Development, Software Development, Microsoft Web Development, Microsoft Windows Development, Microsoft Development, Software Engineering.
  • Odsek Design & Multimedia pruža mogućnost izbora jednog od smerova: Print & Graphic Design Program, Web Design Program, Video & Sound Production Program, New Media Design Program.
  • Polaznici zainteresovani za odsek Administration biraju između smerova: Microsoft Administration, Network Administration, Linux Administration.
  • Odsek IT Business podeljen je u 9 smerova i to: IT Management Program, E-Business & Internet Marketing Program, E-commerce & Entrepreneurship, Online Sales & E-business Development, Content & SEO, Online PR & Community Manager, Digital Media Manager, Digital Marketing Planner, Web Project Manager & Data Analyst.
  • Na odseku 3D design & CAD polaznici biraju jedan od četiri smera: Computer Aided Design Program, Architectural Design Program, Interior Design Program, Product Design Program.
  • Školovanje na odseku Mobile Development Department se izvodi na tri programa: Windows Phone Application Development, Android Development Program i iOS Development Program.


Načini školovanja[uredi | uredi kod]

ITAcademy obezbjeđuje pohađanje nastave na dva načina – tradicionalno, učenjem u učionici ili preko interneta, učenjem na daljinu[13] [14]. Online prenosi predavanja omogućeni su i za tradicionalne polaznike, što dodatno omogućuje da pohađanje nastave na Akademiji bude usklađeno sa drugim privatnim i poslovnim obavezama.

Za učenje preko interneta razvijena je posebna e-learning tehnologija. Polaznici koji se školuju online u mogućnosti su da slušaju sva predavanja kao i tradicionalni polaznici, da čitaju sve materijale, rješavaju testove i zadatke, rade sa profesorima i zakazuju konsultacije.

Sa druge strane, polaznici koji nastavu pohađaju tradicionalno, imaju na raspolaganju tehnički vrlo dobro opremljene učionice i pristup licencnim softverima.

Svako mjesto u učionicama ima rezervisan laptop. Na predavanjima se koriste projektori, interaktivne table i moderni alati za vođenje nastave.


Polaznici[uredi | uredi kod]

Po završetku školovanja, polaznici akademije pored znanja iz glavnih IT oblasti stiču i prestižne međunarodne sertifikate koje dodeljuju Cambridge University, Microsoft, Google, Zend Technologies, Adobe, CompTIA, Oracle, Cisco, Autodesk, MikroTik, Linux Professional Institute i dr.

Polaznici se aktivno uključuju u rad IT Akademije i dobijaju neophodnu praksu kroz servis škole LINK Apprentice Program[15]. Neki od radova polaznika, kao što je na primjer interaktivni sajt "Putevima Tesle kroz Srbiju", su bili zapaženi i na nacionalnom nivou [16] [17] [18].


Partnerstva i sertifikati[uredi | uredi kod]

Polaznici ITAcademy dobijaju zvaničnu i priznatu diplomu o odslušanom i završenom programu, kao i mogućnost da polažu za najprestižnije sertifikate u izabranim oblastima.

U zavisnosti od smjera, po polaganju polaznici dobijaju i industrijska stručna zvanja od svjetski poznatih kompanija i specijalizovanih IT asocijacija:

  • Cambridge International sertifikate[19]
  • Adobe Certified Associate/Expert[20]
  • Oracle Certified Associate/Professional/Master/Expert
  • Zend[21]
  • Autodesk/AutoCAD Certified User/Professional[22]
  • IQN[23]
  • ECDL[24]
  • Cisco CCNA
  • Google AdWords/Analytics Certified Professional
  • Linux Professional Certified


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]


Reference[uredi | uredi kod]

  1. Saradnja sa privredom
  2. Link group strateški partner bloga - Dragan Varagić
  3. „Predavanja na Biznis i IT akademiji - Advokatska kancelarija Vuković & Partners”. Arhivirano iz originala na datum 2017-12-10. Pristupljeno 2016-11-01. 
  4. PHP zajednica
  5. http://www.royalfamily.org/престолонаследник-александар-награ-2/?lang=cir Престолонаследник Александар наградио најбоље матуранте Србије и Републике Српске
  6. http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3185877/nagrade-najboljim-maturantima-srbije-i-rs-prijem-u-belom-dvoru.html Награде најбољим матурантима Србије и РС, пријем у Белом двору
  7. http://www.ico.rs/dak-generacije-bozidar-miku-dobitnik-besplatnog-skolovanja-na-itacademy/ Ђак генерације Божидар Мику добитник бесплатног школовања на ITAcademy
  8. http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/21307/aleksiju-vukicu-besplatno-skolovanje-na-itakademy.html Arhivirano 2018-09-04 na Wayback Machine-u Алексију Вукићу бесплатно школовање на ITAkademy
  9. https://www.it-akademija.com/akcija/itacademy-stipendije/ Најсавременије IT школовање за будуће дигиталне лидере
  10. Arhitektura saznanja[mrtav link]
  11. Razvoj karijere
  12. Tim profesora
  13. Učite preko interneta - Telegraf
  14. Kako će izgledati učenje u budućnosti - iSerbia
  15. LINK Apprentice - IT akademija
  16. „Personal Mag - Putevima Tesle kroz Srbiju uradili polaznici IT akademije”. Arhivirano iz originala na datum 2013-09-28. Pristupljeno 2016-11-01. 
  17. A šta je sa Teslom u Srbiji? - B92
  18. „Prvi veb sajt jednog industrijskog puta - Mreža kreativnih ljudi”. Arhivirano iz originala na datum 2016-04-20. Pristupljeno 2016-11-01. 
  19. Cambridge International sertifikat
  20. „Adobe”. Arhivirano iz originala na datum 2018-04-02. Pristupljeno 2016-11-01. 
  21. Zend
  22. Autodesk
  23. IQN[mrtav link]
  24. ECDL