Huliganstvo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lokomotive Leipzig fans before their team's encounter with Dynamo Schwerin in the FDGB-Pokal in 1990

Huliganstvo je termin koji opisuje ponašanje koje krši pravila društvenih normi, bontona, zakona i opće destruktivno ponašanje.

Sam termin huliganstva dolazi po irskom prezimenu Hooligan (sricano i Houlihan) a pojavio se u Velikoj Britaniji krajem 19. stoljeća a opisuje devijantno ponašanje i način življenja uličnih bandi i pojedinaca koji su ih sačinjavali. Također danas taj termin je općeprihvaćen i opisuje ponašanje kod pojedinaca ili skupine ljudi koji svojim destruktivnim ponašanjem ne uklapaju u društvene norme i zakone te vandaliziraju svoju okolinu.

Takva vrsta ponašanja pripisuje se obično navijačkim skupinama iz različitih športova najčešće ekipnih kao što su nogomet, ragbi, košarka, rukomet,...

Zakonska regulativa[uredi - уреди | uredi izvor]

Zakoni koje krše huligani su opći zakoni te je njihovo kršenje vezano za:

1. vrijeđanje po raznim diskriminacijskim osnovama pojedinaca ili skupina ljudi,

2. fizički napadi sa nanošenjem lakših, težih ili čak smrtnih posljedica,

3. uništavanje javne i privatne imovine,

4. uznemiravanje javnog reda i mira,

5. ugrožavanje opće sigurnosti (pirotehnika),

6. zlouporaba zabranjenih sredstava (alkoholna pića, narkotici, pirotehnika),

7. ometanje odvijanja športskih i drugih društvenih događanja.

Različite države su različito okarakterizirale i zakonski regulirale huligansko ponašanje pa tako postoje različite kazne za takvo ponašanje u obliku:

1. društveno korisnog rada,

2. novčanih kazni,

3. zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko dana do čak nekoliko godina,

4. ograničenja kretanja za vrijeme odvijanja određenih društvenih događanja,

5. izgon i progon za strane državljane,

Huligani u Hrvatskoj[uredi - уреди | uredi izvor]

Huliganstvo u RH je u najvećoj mjeri vezano za ponašanje "navijačkih" huliganskih skupina koje prate određene športske klubove najčešće nogometne i košarkaške, premda je i na drugim športskim događanjima zabilježeno huligansko ponašanje i to pri rukometnom i vaterpolskom ogledu ali od strane nogometnih huliganskih skupina.

Može se gotovo sa stopostotnom sigurnošću kazati da u RH ne postoji skupina navijača nekog špotskog kluba a da nije povezana sa huliganstvom i samim time ne mogu se tretirati kao navijačima već huliganima.

Zbog huliganstva na domaćim i inozemnim športskim terenima već dugi niz godina hrvatski nogometni klubovi i Hrvatska nogometna reprezentacija plaćaju novčane kazne FIFA-i, UEFA-i i HNS-u u pozamašnim iznosima te dobijaju zabrane odigravanja utakmica na svojim terenima i bez prisustva gledatelja. Kapital koji bi trebao doći u ruke športskih djelatnika i športaša i pomoći im u treniranju uz bolje uvjete za rad, novu opremu i drugo odlazi iz klubova i države u ruke financijskih mogula FIFA-e i UEFA-e a sve to zbog pojedinačnih ili skupnih huliganskih izgrda. Premda su ponekad kazne koje određuju te institucije drakonske u svakom slučaju su primjerene i pravedne.

Huligani u Srbiji[uredi - уреди | uredi izvor]

Nenad Čanak je ocenio da stadioni u Srbiji "služe kao poligon za uvežbavanje paravojnih formacija. Nisu se paravojne formacije regrutovale devedesetih u bibliotekama, već na tribinama, a takozvani navijači su postajali ratni komandanti."[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]