Hugues I od Vermandoisa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hugues I od Vermandoisa

Hugues I od Vermandoisa
Suprug/a/e/zi Adelajda od Vermandoisa
Plemićka porodica Kuća Capet
Otac Henri I od Francuske
Majka Ana Kijevska
Rođen/a 1057
Umro/la 18. oktobar 1101.
Tarz

Hugues od Vermandoisa (Hugo; 1057. - 18. oktobar 1101.), također poznat i po nadimku Veliki (latinski: Magnus) bio je francuski princ iz dinastije Capet koji je od 1085. do smrti nosio titulu grofa Vermandoisa, najpoznatiji po sudjelovanju u prvim križarskim ratovima.

Rodio se kao mlađi sin kralja Henrija I i Ane Kijevske. Njegov stariji brat Filip I je postao francuski kralj. Kada je papa Urban II 1095. pozvao kršćane u Prvi križarski rat, Filip se njemu nije mogao priključiti zbog prethodne ekskomunikacije. Umjesto toga je Hugues preuzeo ulogu vođe francuskih križara, ali se ubrzo pokazalo da nema prevelike vojničke ni diplomatske sposobnosti, pa je tako svojim osornim ponašanjem značajno pokvario odnose sa bizantskim carem Aleksijem. Tokom opsade Antiohije 1098. su ga križari poslali u Carigrad da traži pomoć od cara, ali ju nije dobio. Umjesto da se vrati svojim suborcima, Hugues se vratio u Francusku. Tamo je bio žestoko kritiziran zbog kukavičkog i izdajničkog postupka, te je, kao svojevrsnu pokoru, odlučio sudjelovati u križarskom ratu 1101. U septmebru 1101. je u Anadoliji ranjen u okršaju sa Seldžucima, te je od rana umro u Tarzu mjesec dana kasnije.

Bio je oženjen za Adelaide, groficu od Vermandoisa, te Alice od Valoisa; preko obje je naslijedio grofovske titule. Imao je devetoro djece, od kojih je Raoul I postao njegov nasljednik.

Preci[uredi - уреди | uredi kôd]

Hugues I od Vermandoisa
Rođen/a: 1057 Umro/la: 18. oktobar 1101
Francusko plemstvo
Prethodi:
Eudes
grof Vermandoisa
sa Adelaide
1085–1101
Slijedi:
Raoul I