Hugues I od Vermandoisa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hugues I, grof Vermandoisa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hugues I od Vermandoisa
Hugues I od Vermandoisa
Suprug/a/e/ziAdelajda od Vermandoisa
Plemićka porodicaKuća Capet
OtacHenri I od Francuske
MajkaAna Kijevska
Rođen/a1057
Umro/la18. 10. 1101.
Tarz

Hugues od Vermandoisa (Hugo; 1057. - 18. oktobar 1101.), također poznat i po nadimku Veliki (latinski: Magnus) bio je francuski princ iz dinastije Capet koji je od 1085. do smrti nosio titulu grofa Vermandoisa, najpoznatiji po sudjelovanju u prvim križarskim ratovima.

Rodio se kao mlađi sin kralja Henrija I i Ane Kijevske. Njegov stariji brat Filip I je postao francuski kralj. Kada je papa Urban II 1095. pozvao kršćane u Prvi križarski rat, Filip se njemu nije mogao priključiti zbog prethodne ekskomunikacije. Umjesto toga je Hugues preuzeo ulogu vođe francuskih križara, ali se ubrzo pokazalo da nema prevelike vojničke ni diplomatske sposobnosti, pa je tako svojim osornim ponašanjem značajno pokvario odnose sa bizantskim carem Aleksijem. Tokom opsade Antiohije 1098. su ga križari poslali u Carigrad da traži pomoć od cara, ali ju nije dobio. Umjesto da se vrati svojim suborcima, Hugues se vratio u Francusku. Tamo je bio žestoko kritiziran zbog kukavičkog i izdajničkog postupka, te je, kao svojevrsnu pokoru, odlučio sudjelovati u križarskom ratu 1101. U septmebru 1101. je u Anadoliji ranjen u okršaju sa Seldžucima, te je od rana umro u Tarzu mjesec dana kasnije.

Bio je oženjen za Adelaide, groficu od Vermandoisa, te Alice od Valoisa; preko obje je naslijedio grofovske titule. Imao je devetoro djece, od kojih je Raoul I postao njegov nasljednik.

Preci[uredi | uredi kod]

Hugues I od Vermandoisa
Rođen/a: 1057 Umro/la: 18. oktobar 1101
Francusko plemstvo
Prethodi:
Eudes
grof Vermandoisa
sa Adelaide
1085–1101
Slijedi:
Raoul I