Mladica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hucho hucho)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mladica
Status zaštite
EN[1]
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Salmoniformes
Porodica: Salmonidae
Rod: Hucho
Vrsta: H. hucho
Podvrsta:
Dvojni naziv
Hucho hucho
Linnaeus, 1758.

Mladica (lat. Hucho hucho) je slatkovodna riba iz porodice Salmonidae (pastrmolike ribe). Po dimenzijama je najkrupnija pastrmska riba dunavskog sliva, pa je u literaturi poznata i kao dunavski losos.[2][3]

Opis[uredi | uredi kod]

Mladica ima izduženo-valjkasto i mišićavo tijelo, što joj omogućava veoma brzo plivanje, uključujući i veliku početnu brzinu. Tome pomaže veoma snažno repno peraje sa jakim i fleksibilnim zracima.

Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara. Leđa su joj smeđe-sivkasta do zelenkasta sa mogućim crvenkastim prelivima, a prema trbuhu postaje bijela. Nijanse boje tijela uveliko ovise o boji riječnog korita i okolnog ambijenta. Izuev abdomena, posuta je crnim pjegama. U sezoni mrijesta, dobija bakarnoljubičaste nijanse. Najveći primjerak Mladice koji je težio 58 kg ulovio je Halil Sofradžija na rijeci Drini 1938. u Jugoslaviji.

Ekologija i ponašanje[uredi | uredi kod]

Krupniji primjerci mladice obitavaju u većim dubokim virovima sa skrovitim mestima pod obalom ili stienama, odakle povremeno idu u lov, obično u brzake i prelive - ujutru na ulaze, a uveče na izlaze iz virova.

Vidi još[uredi | uredi kod]

  1. {{{assessors}}} (2008). Hucho hucho. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 2010-06-02.
  2. Sofradžija A., Hadžiselimović R. (1981): Hromosomi slatkovodnih kolousta i riba Jugoslavije. God. Biol. inst. Univ. u Sarajevu, 34: 117-152.
  3. Sofradžija A. (2009): Slatkovodne ribe Bosne i Hercegovine. Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Sarajevo, ISBN 978-9958-47-110-0.