Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora je udruženje bivših zatvorenika koji su tokom rata u Hrvatskoj bili zatočeni u srbijanskim zatvorima i zatvoreničkim logorima. Udruženje je osnovano u Zagrebu 1995. godine.[1] Kancelarije Društva nalaze se na Trgu bana Jelačića. Ovo je udruženje 2006. godine postalo član Svetske federacije veterana. [2]

Društvo se bavi obeležavanjem godišnjica u vezi s ratom, uključujući podizanje spomenika, a ima i svoju izdavačku delatnost. U njegovom okviru deluje i Spomen dom Ovčara. U Borovom Naselju je 2004. otvoren centar čiji je cilj istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj. Centar su otvorili potpredsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i predsednik Sabora Vladimir Šeks.

Prema podacima Društva, oko 8.000 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika, od kojih su mnogi bili zarobljeni nakon pada Vukovara, prošlo je kroz srbijanske zatvorske centre u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Nišu i drugde, gde su zatvorenici trpeli teško zlostavljanje i torturu. Najmanje tri stotine ljudi nikada se nije vratilo iz tih logora.[3]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Hrvate proglašavaju genocidnim, a točno se zna tko je počinio agresiju”. Vjesnik. 9 May 2004. Arhivirano iz originala na datum 2005-03-16. Pristupljeno 2013-11-08. 
  2. „Osnovni podaci”. Pristupljeno 27 August 2012. 
  3. „Članak u Danasu o komemoraciji zločina u Vukovaru”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-25. Pristupljeno 2013-11-08. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]