Hrvatska socijalno-liberalna stranka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hrvatski socijalno-liberalni savez)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (akronim HSLS), politička stranka centra koja djeluje u Hrvatskoj.

Osnovana je godine 1989. u doba komunizma u Hrvatskoj pod imenom Hrvatski socijalno-liberalni savez, kao svojevrsni reformski eksperiment u okviru tadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda. No, pred izbore 1990. se brzo profilirala u autentičnu političku stranku kojoj je cilj bio rušenje tadašnjeg komunističkog sistema, kao i osamostaljenje Hrvatske u odnosu na tadašnju Jugoslaviju. Zbog toga je sudjelovala u okviru tadašnje Koalicije narodnog sporazuma, ali, kao i druge stranke KNS-a nije dobila veliki broj mjesta u Saboru.

Predsjednik HSLS Dražen Budiša je za vrijeme rata 1991. godine dobio mjesto u tzv. Vladi demokratskog jedinstva, ali ju je početkom 1992. napustio nezadovoljan navodnom popustljivošću predsjednika Franje Tuđmana prema pobunjenim srpskim dijelovima Hrvatske. To mu je donijelo znatnu popularnost, te je na predsjedničkim izborima 1992. godine osvojio drugo mjesto, a HSLS postao glavna opozicijska stranka u Hrvatskoj, naknadno potvrđenoj na izborima za Županijski dom početkom 1993. godine.

Međutim, od 1995. počinje oporavak Socijaldemokratske partije Hrvatske koji HSLS-u otima glasove, a sam HSLS zapada u unutrašnji raskol između dviju frakcija - zagovornika i protivnika suradnje s vladajućim HDZ-om. Zbog toga su 1997. godine disidenti pod Vladimirom Gotovcem formirali vlastitu Liberalnu stranku.

Godine 1998. SDP i HSLS sklapaju sporazum temeljem koga će dvije godine kasnije poraziti vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu i formirati vladu lijevog centra, poznatu pod nazivom Trećesiječanjska vlast.

Međutim, suradnja dvije stranke je bila kratkog vijeka, a glavni kamen spoticanja suradnja s Haškim sudom po pitanju pravosudnog procesuiranja ratnih zločina počinjenih od strane hrvatskih formacija. Godine 2002. Budiša je pokušao srušiti Račanovu vladu, ali dio njegove parlamentarne frakcije je ostao vjeran Račanu i formirao vlastitu stranku zvanu Liberalni demokrati.

HSLS je pred izbore 2003. sklopio koaliciju s Demokratskim centrom, najavivši postizbornu koaliciju s HDZ-om. Međutim, savez HSLS i DC je teško poražen na izborima, osvojivši samo 3 mandata (HSLS 2, 1 DC), nakon čega je Budiša podnio ostavku na mjesto vođe stranke.

HSLS je poslije izbora podržavala premijera Ive Sanadera, a godine 2005. se ujedinila s nekadašnjim disidentima iz Liberalne stranke.

Pred izbore 2007. je najavio koaliciju s tada opozicijskom Hrvatskom seljačkom strankom, a nakon izbora je zajedno s njom ponovno podržala Sanadera. Bila je dio vladajuće koalicije pod Sanaderom, a kasnije pod Jadrankom Kosor. U julu 2010. je izašla iz koalicije, ali su njeni zastupnici, suprotno volji stranke, nastavili podržavati vladu i izašli iz stranke. HSLS je tako po prvi put nakon 1990. postala van-parlamentarna stranka. Na izborima 2011. godine nije uspjela osvojiti nijedan mandat.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]