Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje
PredsjednikVladimir Šišljagić
OsnivačBranimir Glavaš
Osnivanje6. 5. 2006 (2006-05-06)
SjedišteOsijek
Ideologijaslavonski regionalizam
Politička pozicijadesnica
Nacionalna afilijacijaSavez za Hrvatsku
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijanije afilirana
Mjesta u Saboru
7 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.hdssb.hr

Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje je desna regionalistička politička stranka u Hrvatskoj, koja uglavnom djeluje u Slavoniji.

Osnovana je prije lokalnih izbora 2005. godine od grupe lokalnih političara Hrvatske demokratske zajednice na čelu s Branimirom Glavašom kao nestranačka organizacija, kojoj je cilj borba za interese Slavonije, koji su, prema Glavašu i njegovim pristašama, dugo zanemarivani od strane centralnih vlasti u Zagrebu.

Vodstvo HDZ-a na čelu s premijerom Ivom Sanaderom je na to reagiralo izbacivanjem Glavaša i njegovih pristaša iz stranke. Međutim, cijela Gradska organizacija HDZ i veliki broj ogranaka i pojedinaca u Istočnoj Slavoniji je prešao Glavašu i njegovoj nezavisnoj listi za lokalne izbore. Te su liste osvojile najviše glasova na izborima, a nakon njih zajedno s Hrvatskom strankom prava preuzele vlast u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

HDSSB trenutno dominira gradskim, lokalnim i regionalnim upravama u istočnoj Slavoniji. Nakon izbora 2011. godine na kojima je osvojila 6 mjesta, zajedno s Hrvatskim laburistima dijeli treće mjesto kao najsnažnija stranka u Saboru.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]