Hrvatska stranka umirovljenika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hrvatska stranka umirovljenika
PredsjednikSilvano Hrelja
Osnivanje29. 4. 1996 (1996-04-29)
SjedišteZagreb
Ideologijaprava umirovljenika
Nacionalna afilijacijaKukuriku koalicija
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijanije afilirana
Mjesta u Saboru
4 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.hsu.hr

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je politička stranka u Hrvatskoj.

Osnovana je 1990-ih kako bi zastupala interese umirovljenika, društvenog sloja koji je bio posebno teško pogođen posljedicama rata i post-komunističke tranzicije, s obzirom da je Tuđmanova vlada financirala ratni napor preko mirovinskih fondova, kao i mnoge sumnjive radnje prilikom privatizacije. Da stvar bude gora, ni Tuđmanova ni trećesiječanjska vlast nisu pokazali veliki entuzijazam da ispune presudu Ustavnog suda kojom je ustanovljeno da je vlada protuzakonito građanima oduzela mirovine.

Stranku je ispočetka malo tko shvaćao ozbiljno, ali se s vremenom pokazalo da umirovljenici predstavljaju najdiscipliniranije, a zbog ekonomskih i demografskih trendova, i sve veće biračko tijelo. Neki su krajem 1990-ih smatrali kako je HSU ništa drugo do satelit vladajućeg HDZ-a čiji je cilj oduzeti glasače sve jačem SDP-u koji je upravo među umirovljenicima imao svoje najvjernije glasače.

HSU se na parlamentarnim izborima 2003. godine pokazao kao najveće iznenađenje, učetvorivši broj glasova i ušavši u Sabor. Njegova tri zastupnika su zatim postala dio Sanaderove vladajuće koalicije, a za vrijeme Sanaderovog mandata je vraćen dug umirovljenicima.

Usprkos koalicije s HDZ-om, na predsjedničkim izborima 2005. godine HSU je podržala predsjednika Stipu Mesića, a ne HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor. Na izborima 2007. je HSU doživio relativan neuspjeh, te spao na jednog saborskog zastupnika, zbog čega je novim predsjednikom postao Silvano Hrelja. Ispočetka je ostao vjeran Ivi Sanaderu i sudjelovao u njegovoj vladi. Godine 2010. je HSU, nakon Sanaderove ostavke, napustio HDZ i prešao u opoziciju.

Pred izbore 2011. se priključio Kukuriku koaliciji na čelu sa SDP-om. Taj je blok osvojio apsolutnu većinu u Saboru, te će IDS postati dio nove koalicijske vlade.