Hrvati na Novom Zelandu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvati u Novom Zelandu (engl..Croatians in New Zealand) su osobe u Novom Zelandu s punim, djelomičnim, ili većinskim hrvatskim podrijetlom, ili u Hrvatskoj rođene osobe sa prebivalištem u Novom Zelandu.

Procjenjuje se da 2.700 Hrvata živi u Novom Zelandu i to poglavito u Aucklandu i u Northlandu. Māori za Hrvate rabe ime Tarara.

Povijest[uredi | uredi kod]

Daleke 1860. počelo je prvo doseljavanje hrvatskog stanovništva u Novi Zeland. U to vrijeme Hrvati su bili navedeni kao "Austrijanci", jer je Hrvatska bila dio Habsburške Monarhije.

Većina ljudi koji su napustili svoje domove svojedobno zbog loše ekonomske situacije. Najupečatljiviji primjer bila je takozvana "Vinska klauzula" trgovinskog sporazuma iz 1891. između Austo-Ugarske i Italije, koji je bio posebno nepovoljan za hrvatsko vinogradarstvo. Vinskom klauzulom dozvoljen uvoz jeftinih talijanskih vina uz vrlo povoljne uvjete, a njome je Austro-Ugarska namjeravala kupiti talijansko prijateljstvo odnosno vojno savezništvo. Hrvatska vinska poljoprivreda je teško pogođena ovom odlukom bečke vlasti. Sporazum je trajalo dugi niz godina.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Trupini, Damir (2009.) New Zealand Croatian Immigrant Press 1899-1916, Lap Lambert Academic Publishing, ISBN 978-3-8383-0743-5.
  • Božić-Vrbančić, Senka (2008.) Tarara: Croats and Maori in New Zealand : memory, belonging, identity, Otago University Press, ISBN 978-1-877372-09-4.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]