Hrizostom Jević

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrizostom
Vladika hrizostom bp.jpg
Osnovne informacije
Eparhija Eparhija zvorničko-tuzlanska
Arhijerejski čin Episkop
Titula Episkop zvorničko-tuzlanski
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
Godine službe od 4. avgusta 1991.
Lični podaci
Svetovno ime Rajko Jević
Datum rođenja 4. mart 1952.
Država rođenja FNRJ Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Hrizostom (svetovno Rajko Jević; Vođenica kod Bosanskog Petrovca, 4. mart 1952) je episkop zvorničko-tuzlanski. Ranije je bio episkop bihaćko-petrovački

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko. Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dve godine kasnije u čin jeromonaha. Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu 1981—1991. godine radi kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke.

Dana 13. septembra 1995. godine proteran je iz svoje rezidencije u mestu Ključu, a 10. oktobra iste godine odlazi sa teritorije svoje eparhije.

U svoju eparhiju se vraća 5. februara 1996. godine, nakon početka primene Dejtonskog mirovnog sporazuma. Privremeno je boravio u manastiru Klisini u Šipovu, sve do jesen 2002. godine, kada se vraća u sedište eparhije u Bosanski Petrovac.

Episkop Hrizostom govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

Priznanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Srpska obilježila 20 godina postojanja, Dan i krsnu slavu Svetog Stefana" (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 10. 1. 2012.. http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=53399. pristupljeno 10. 1. 2012.. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]