Krizantema

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hrizantema)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Krizantema
Chrysanthemum sp
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Angiosperms
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Tribus: Anthemideae
Rod: Chrysanthemum

Krizantema (lat. Chrysanthemum) rod je s 30 vrsta višegodišnjih cvjetnica u porodici glavočika koje potiču iz Azije i sjeveroistočne Europe.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Krizantema je dobila ime iz grčkog jezika, chrysos znači zlatni, a anthos cvijet.[1]

U mnogo država krizanteme su lijepi podsjetnik da je jesen stigla.

Taksonomija[uredi | uredi kod]

Rod krizantema prije je uključivao veći broj vrsta, ali one su tijekom desetljeća premještene u druge redove. Imenovanje redova bilo je sporno, ali rjeđenje Međunarodnog kodeksa botaničke nomenklature 1999. godine rezultiralo je promjenom definiranja vrsta u Chrysanthemum indicum, a time i vraćanjem za cvjećare ekonomski važne krizanteme u rod krizantema (Chrysanthemum). Tijekom perioda između mijenjanjem roda i rješenja od kodeksa, ove vrste su uobičajeno bile uključene u rod pod imenom Dendranthema.

Ostale vrste prethodno uključene u uzak pogled roda krizantema sad su prebačene u red Glebionis. Ostali redovi odvojeni od krizantema Argyranthemum, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum i Tanacetum.

Krizanteme su travnate višegodišnje biljke koje mogu narasti 50–150 cm u visinu, s listovima poredanim u krugove i velikim cvjetnim glavama koje su obično bijele, žute ili ružičaste u divljiini i omiljena hrana larvi nekoliko vrsta leptira.

Vrste[uredi | uredi kod]

Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Wikivrste imaju podatke o:

Izvori[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]