Horace Tabor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Honorable Horace Austin Warner Tabor
Horace Tabor


Na dužnosti
27. januar 1883 – 4. mart 1883
Prethodnik George M. Chilcott
Nasljednik Thomas M. Bowen

Na dužnosti
14. januar 1879 – 9. januar 1883
Guverner Frederick Walker Pitkin
Prethodnik Lafayette Head
Nasljednik William H. Meyer

Rođen/a (1830-11-26)26. 11. 1830.
Holland, Vermont, SAD
Umro/la 10. 4. 1899. (dob: 68)
Denver, Kolorado, SAD
Politička stranka Republikanska stranka

Horace Austin Warner ("Haw") Tabor (26. novembar 1830 - 10. april 1899) bio je američki istraživač, poslovni čovjek i republikanski političar koji je nakratko zastupao državu Kolorado u federalnom Senatu, danas najpoznatiji po živopisnom privatnom životu koji je postao predmetom brojnih književnih djela i filmova.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Vermontu i u mladosti se školovao za kamenoresca te radio u kamenolomima Nove Engleske. Godine 1855. je emigirao u Kansas (tadašnju federalnu teritoriju) kao dio grupe organizirane od strane abolicionista koji su nastojali osigurati da se u njoj ne uvede ropstvo. Sljedeće je godine izabran za člana tzv. Topečke skupštine koju je federalna vlada, na čelu sa pro-južnjačkim predsjednikom Franklinom Pierceom odbila priznati te je rastjerala oružanom silom.

Tabor se nakon toga vratio u Maine, gdje se oženio za Augustu Pierce, kćer svog nekadašnjeg poslodavca. Godine 1859. se nakon vijesti o pronalasku zlata na zapadu tadašnjeg Kansasa zaputio u tzv. Pike's Peak Country. Nakon kraćeg boravka u Denveru, Taborovi su se smjestili u danas napuštenom gradu Buckskin Joe, gdje su otvorili trgovinu. Neko vrijeme su boravili u Oro Cityju, prije nego što su se skrasili u današnjem Leadvilleu, gdje je Augusta vodila trgovinu, dok se Horace bavio istraživanjem ruda. Tabor se često smatra osnivačem grada, i to zato što su u njegovoj okolici 1878. pronađene naslage srebra, a što je dovelo do tzv. Srebrnog buma u Koloradu. Tabor, koji je imao udjele na rudarskim parcelama, se zahvaljujući tome obogatio. Tako stečeno bogatstvo je iskoristio da osnuje novine, banku ali i sagradi niz građevina koje dan-danas po njemu nose ime. 1878. je izabran za viceguvernera Kolorada, i na tom je mjestu ostao sve do 1884. godine, uz kraći interval kada je postavljen za senatora, kako bi zamijenio Georgea M. Chilcotta, koji je mjesto guvernera napustio kako bi preuzeo dužnost federalnog ministra unutarnjih poslova.

Taborov pad se tradicionalno vezuje uz Elizabeth McCourt, poznatiju pod nadimkom Baby Doe, ljubavnicu zbog koje se razveo od žene (sa kojom je imao sina Maxeya) i za koju se vjenčao tokom senatskog mandata u Washingtonu, izazvavši skandal. Godine 1893. je odluka federalnih vlasti da obustave otkup srebra izazvao ekonomsku krizu tokom koje je cijena srebra naglo pala, a Tabor naglo osiromašio. Sugrađani su mu se pred kraj života odužili izabravši ga za upravnika lokalne pošte.

Nakon smrti je njegova ljubavnica Baby Doe, sa kojom je imao kćer poznatu pod nadimkom "Silver Dollar", osiromašila te sljedeće decenije provela živeći u kolibi. Priča o Taboru je historičara Davida Karsnera nagnala da napiše knjigu po čijim je motivima 1932. godine snimljen film Silver Dollar, gdje je lik nalik na Tabora tumačio Edward G. Robinson. Život Baby Doe, je, pak, postao predmetom opere The Ballad of Baby Doe Douglasa Moorea.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Senat SAD
Prethodi:
George M. Chilcott
Senator SAD (Klasa 2) iz države Colorado
1883
Slijedi:
Thomas M. Bowen
Političke funkcije
Prethodi:
Lafayette Head
viceguverne Kolorada
1883–1885
Slijedi:
William H. Meyer