Honoré Daumier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gustave Courbet
Realizam
fotografija Nadara
Biografske informacije
Rođenje26. veljače 1808.
Marseille, Francuska
Smrt11. veljače 1879.
Valmondois, Francuska
Opus
Poljeslikarstvo - grafika - karikatura - kiparstvo
PraksaMarseilles, Pariz
Znamenita djela
Influencija
Od

Honoré Daumier (Marseille, 26. veljače 1808.Valmondois, 11. veljače 1879.) je bio francuski slikar, grafičar i kipar; jedan od najplodnijih crtača 19. st.; izvrstan litograf (oko 4000 litografija); utemeljitelj satiričnih tjednika La Charicature i Le Charivarim, u kojima nekoliko desetljeća objavljuje britke karikature kritizirajući političko-socijalnu stvarnost i društvene događaje u Francuskoj. Većinu života proveo je stvarajući u Parizu, a kao slikar i kipar bio je samouk, što ga nije spriječilo da postane jedan od vodećih umjetnika realizma.

Biografija[uredi | uredi kod]

Vagon treće klase, 1862., ulje na platnu, 65 × 90 cm, Metropolitan muzej, New York.

Daumier je rođen u Marseillesu kao sin Jean-Baptistea Louisa Daumiear i Cécile Catherine Philippe. Njegov otac je bio glazer koji je zbog svojih književnih težnji, u želji da postane objavljivanim pjesnikom, preselio obitelj u Pariz 1816. god. Mladi Daumier je u mladosti pokazivao neodoljivu težnju umjetničkoj profesiji, koju je njegov otac želio zatomiti zaposlivši ga kod, te kao potrčka, i naposlijetku kod knjižara. God. 1822., postao je štićenikom A. Lenoira, bliskog očevog prijatelja, umjetnika i arheologa. Slijedeće godine je primljen na Švicarsku akademiju (Académie Suisse), a usput se bavio litografijom kod izdavača Belliarda.

Savladavši tehniku litografije, Daumier započinje svoju umjentičku karijeru radeći ilustracije za izdavače glazbenih djela i reklama. uslijedio je njegov anonimni rad za izdavače, pri čemu je kopirao stil N. Charleta i izražavao sklonost Napoleonizmu. Do 1873. god. skoro je potpuno oslijepio, te je umro siromašan i neshvaćen.

Tijekom prve polovice 20. st. njegovo djelo je rehabilitirano i danas je njegov cjelokupni umjetnički opus visoko cijenjen.

Djela[uredi | uredi kod]

Daumier je izdao brojne cikluse litografija: Sloboda tiska; Ljudi pravde; Ministri kao džepari itd.

Daumier je bio samouki slikar i većinom je slikao manje formate njegujući likovni izraz koji je primjereniji njegovim litografijama, a u slikama se pokazao kao inovativan i progresivan. U krajnjoj redukciji likovnog izraza, škrtom paletom, kontrastima tamnih i svijetlih masa, slikao je dirljive scene patnji pučkih likova ili likova po književnim predlošcima, te povijesnih ili društvenih događanja.

U istoj maniri je u glini modelirao ekspresivne, često polikromirane, karikature političara i portrete francuskih književnika (Honoré de Balzac).

Galerija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]