Hollywood Babylon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hollywood Babylone
korice prvog francuskog izdanja
Autor(i)Kenneth Anger
Država Francuska
Jezikfrancuski
Tematikahistorija filma
tajna historija Hollywooda
IzdavačJ.J. Pauvert
Datum izdanja1959
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Hollywood Babylon 2 (1984)

Hollywood Babylon ili Hollywood Babylone je knjiga američkog sineasta Kennetha Angera originalno objavljena u Francuskoj 1959. godine posvećena historiji Hollywooda, koja se smatra najpoznatijom i najuticajnijom od svih tajnih historija američke filmske industrije, ali također i jednom od najosporavanijih i najkontroverznijih historijskih knjiga.

Anger je bio odrastao u Los Angelesu gdje je kao dječak upoznao nekoliko hollywoodskih djece-glumaca. Knjiga se velikim dijelom temelji na tračevima koji je doznao preko njih i drugih izvora. Knjiga, međutim, u samom Hollywoodu nije izazvala naročitu pažnju sve do engleskog izdanja 1965. godine objavljenog u Arizoni, koja je odmah povučena iz prodaje. Godine 1975. je objavljeno konačno, odnosno prošireno izdanje, koje je sadržavalo Angerove tvrdnje o brojnim događajima koji su se zbili u međuvremenu.

Knjiga historiju Hollywooda prikazuje kroz skandale u koje su bile upetljane vodeće hollywoodske zvijezde, najčešće vezane uz preljube, seksualne anomalije ili homoseskualizam, te u nešto manjoj mjeri alkohol i drogu. Hollywood Babylon se također bavio i nekim manje poznatim ličnostima, koje su Angeru privukle pažnju bizarnim ili morbidnim načinom smrti. Vremenski period koji je Anger obrađivao je započeo sa osnivanjem Hollywooda u nijemoj eri 1910-ih, a završio sa klasičnim Hollywoodom, odnosno skandalima 1950-ih; konačna verzija je prikazala skandale 1960-ih koji su završili sa ubistvom Sharon Tate.

Anger je na sebe navukao bijes nekih od tada još živućih hollywoodskih glumaca, uključujući Claru Bow, koja ga je mislila tužiti zbog klevete. Mnogo su ozbiljnije bile kritike etabliranih filmskih historičara kao Kevina Brownlowa koji je Angerov postupak prikupljanja podataka proglasio "mentalnom telepatijom". Iako su mnoge od bizarnih tvrdnji koje navodi Anger danas od historičara uglavnom odbačene, dan-danas predstavljaju popularne urbane legende.

Godine 1984. je Anger napisao nastavak pod naslovom Hollywood Babylon II, koji se bavio skandalima u suvremenom Hollywoodu, ali je ta knjiga imala daleko manje uspjeha i kod kritike i kod čitatelja. Godine 2008. je najavio nastavak pod naslovom Hollywood Babylon III, ali je od toga odustao, navodno uplašen da bi zbog navoda o Tomu Cruiseu na sebe navukao osvetnički bijes Scijentološke crkve.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]