Holandske vodoodbrambene linije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nizozemske vodoodbranbene linije
Svjetska baštinaUNESCO
 Nizozemska
Registriran:1996, 2021
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv, v
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Nizozemske vodootporne linije predstavljaju odbranbeni sistem izgrađen radi zaštite Nizozemske primjenom principa privremenog plavljenja zemljišta. Proteže se na preko 200 km duž ivice administrativnog i ekonomskog središta Nizozemske. Satoji se od:

  • Nova nizozemska vodoodbranbena linija i
  • Odbranbena linija Amsterdama (nizozemski jezik - Stelling van Amsterdam).

Sistem se sastoji od mreže utvrđenja, nasipa, brana, crpnih stanica, kanala i poldera za poplave. Razvijen je zahvaljujući posebnom znanju o hidrauličkom inženjerstvu za potrebe odbrane.[1]

Odbranbena linija Amsterdama

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Nizozemske vodootporne linije uvrštene su 1996. i 2021. god na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[2]

Utvrđenje bij Aalsmeer

Odbrambena linija Amsterdama[uredi | uredi kod]

Zakon o izgradnji Odbrambene linije Amsterdama donesen je 1874. godine, nekoliko godina nakon ujedinjenja Njemačke. Izgrađena je od 1880. do 1920. godine i u svoje vrijeme je bila vrhunac fortifikacijske arhitekture i planiranja.

Duga je 135  km, oblika prstena oko Amsterdama. Ima 42 utvrđenja koja su udaljene 10-15 kilometara od centra grada, u području nizija koje se u slučaju rata mogu lako potopiti. Poplava (vodena crta) bi ispunila područje dubinom oko 30  centimetara, premalo da bi čamci mogli preći. Sve zgrade u krugu od 1 kilometra od linije morale su biti napravljene od drveta kako bi mogle biti spaljene i uklonjene.

Vrlo brzo nakon Prvog svjetskog rata, zbog izuma aviona i tenkova, većina ovih tvrđava je zastarjela a da nikada nisu korištene. Održavane su za vojne potrebe sve do 1963. godine. Mnoge od tvrđava su sada pod kontrolom gradskih vijeća zaduđenih za okolinu. Mogu se posjetiti, a ulaz je besplatan na Dan spomenika, drugu subotu u septembru.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Nizozemska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023. 
  2. „Nizozemske vodootporne linije - ID 759”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023.