Hokkaidō

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hokkaido)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hokkaido
Podaci
Država  Japan
Najveće naselje Sapporo
Površina 83.453,57 km²
Najviši vrh 2291 
Broj stanovnika 5.520.883

Hokaido, ranije Jezo, je drugo po veličini ostrvo Japanskog arhipelaga. Najsjevernije je od četiri najveća ostrva. Nalazi se između Pacifičkog okeana na istoku, Ohotskog mora na sjeveru, Japanskog mora na zapadu. Površina, uključujući neka manja okolna ostrva iznosi 83.452 kvadratna kilometra, a stanovništvo (2010.) 5.520.883.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Hokaido je od najvećeg japanskog ostrva, Honšua odvojeno na jugu Cugaru moreuzom, od ostrva Sahalin na sjeveru je odvojeno La Peruzovim moreuzom (Soja-kaikjo). Od Kurilskih ostrva na sjeveroistoku je odvojeno Nemuro moreuzom. Oblik ostrva Hokaido je nepravilan – dugo je 450 kilometra, a široko 420 km. Zbog preovlađujuće ojaši (Kurilske) struje, ljeta su hladna, a zime duge i oštre. Hokaido karakterišu kompleksni planinski sistemi i vulkanske mase koje se dižu do visine od 2.290 m iznad nivoa mora na planini Asahi (Asahi Dake) u Nacionalnom parku Daisecuan. Glavna luka je Hakodate, a Sapporo je najveći grad i prijestonica Hokaido prefekture. Planine bogate šumom se dižu iznad ekstenzivnih ravnica u riječnim bazenima Išikari i Tokači.

Privreda

[uredi | uredi kod]

Od industrije je razvijena industrija mlijeka (90 procenata putera i sira Japana se proizvodi na ovom ostrvu), a Išikari polja proizvode 30 procenata uglja Japana. Tamo se nalaze i nalazišta željeza i mangana. Bogatstva Hokaida uključuju i ribom bogate okolne vode, a značajna je i drvna industrija.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Hokaido je najrjeđe naseljeno od japanskih glavnih ostrva. Ovdje se između ostalih nalazi Ainu, domorodački narod nepoznatog porijekla.