Historija plesa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ples je kroz stoljeća poprimio različite forme, iako je zabranjivan, on je i do danas opstao.Već 35 godina se širom svijeta 29. april obilježava kao Svjetski dan plesa. Mnoge zemlje će ponovo ritmom i duhom pokreta proslaviti život. Obrazovne politike mnogih evropskih zemalja na ovaj dan ciljano plesom zbližavaju učenike/učenice. Takmičenjem u plesu, ili  radovima kroz eseje, ili kroz crtanje pokazuje na taj dan svoje talente.

Prvi plesovi čovječanstva[uredi | uredi kod]

Pretpostavlja se da su prvi, svjesno organizirani plesovi čovječanstva bili plesovi sa motivima religije i magije. Sačuvani pećinski crteži kamenog doba otkriveni su na različitim kontinentima, a upravo oni svjedoče o postojanosti prahistorijskih plesova.

Praoblik grupnih plesova s motivima religije i magije bilo je kolo (začarani krug), koje se vodilo oko božanskog lika, simbola ili totema; kako bi okolni plesači umilostili nadnaravna bića ili zagospodarili njima.

Za ljude prvobitne zajednice razmnožavanje je bila sveta dužnost, pa su mnogi plesovi ove kategorije bili posvećeni magiji plodnosti. Najstarijim oblikom grupnog plesa smatraju se plesovi zavođenja i osvajanja drugog spola. A, zar se promijenila suština igre? Pokretom, mimikom zavodilo se i tad, sad, i uvijek će i ubuduće.

Kasnije, zbog potrebe za opstankom, pojavili su se i plesovi sa motivima borbe. U tom praobliku plesa osnovni cilj je bio održati vještinu ratovanja. Plesovi sa motivima životinja su proizilazili iz nagona čovjeka za oponašanjem, svrha im je bila raznovrsna i složena.

Logički posmatrajući, lako je uočiti da su ovi arhitipovi plesa sa motivima životinja bili prisutni i kod starih indijskih plesova, a dalje pod njihovim uticajem razvijali su se i kod azijskih naroda, kao: „demonski“ plesovi lama na Tibetu, „egzorcistički“ plesovi na Cejlonu, „ekstatični“ na Baliju.

Npr. jako je zanimljiva igra Barong sa Balija. Barong igra je komplikovana priča sa velikim brojem izvođača, ona pokazuje uticaje epova Ramajane i Mahabharate. Barong je lavlja figura koja je vjerovatno došla iz Kine u prethistorijsko doba. Ova Barong igra se i danas izvodi u krugu. Kao i kod prethistorijskih plemena.

Sigurno se pitate zbog čega krug? Jer, on potiče od religioznih rituala. Krug je bio i ostao prirodan oblik koji stvara osjećaj zajedništva i koncentracije kod ljudi.