Hinon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hinoni su klasa organskih jedinjenja koja su formalno izvedena is aromatičnih jedinjenja (kao što je benzen ili naftalen) konverzijom parnog broja –CH= grupa u –C(=O)– grupe u bilo kom neophodnom aranžmanu dvostrukih veza. Time se proizvode potpuno konjugovane ciklične dionske strukture."[1] Ova klasa obuhvata neka od heterocikličnih jedinjenja.

Prototipni članovi ove klase su 1,4-benzohinon ili cikloheksadiendion, koji se često jednostavno naziva hinon (od čega potiče ime klase). Drugi važni primeri su 1,2-benzohinon (orto-hinon), 1,4-naftohinon i 9,10-antrahinon.

Hinoni se oksiduju derivatima aromatičnih jedinjenja. Oni se često lako pripremaju iz reaktivnih aromatičnih jedinjenja sa elektron-donirajućim supstituentima kao što su fenoli i kateholi, koji uvećavaju nukleofilnost prstena i doprinose velikom redoks potencijalu neophodnom za raskidanje aromatičnosti. Hinoni su konjugovani ali nisu aromatični.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju (1995). "Quinones". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]