Himilkon Moreplovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Himilkon (feničanski Chimilkât, također poznat kao Himilkon I), bio je kartaginski moreplovac i istraživač, koji je živio na vrhuncu kartaginske moći, u 5. vijek pne.

Himilkon je prvi poznati istraživač koji se otisnuo iz Sredozemnog mora kako bi došao do sjeverozapadnih obala Evrope. Svoje je pustolovine opisao u danas izgubljenom tekstu koga su citirali kasniji rimski auutori. Najstarija referenca na Himilkonova putovanja se nalazi u Historiji prirode (2.169a) koju je napisao rimski naučnik Plinije Stariji. [1] Himilkon je tri puta citiran od Rufusa Festa Avijena u njegovom geografskom tekstu iz 4. vijeka n.e..

Himilkon, o čijem se životu ne zna skoro ništa, plovio je na sjever duž atlantske obale današnje Španije, Portugala i Francuske. Dopro je obala sjeverozapadne Francuske odnosno današnje Bretanje, teritorije na kojoj su živjeli Estrumnidi, vjerojatno kako bi kupovao kalaj, važan za proizvodnju bronce i drugih metala. Himilkon (prema Avijenu) nije bio prvi koji je plovio sjevernim Atlantikom; on je samo pratio već uspostavljene rute od Tartesijanaca iz južne Iberije.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Pliny the Elder, Natural History 2.169a