Hijeron I od Sirakuze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hijeron I (Ἱέρων na grčkom), sin Deinomenov i brat Gelonov, bio je tiranin Sirakuze na Siciliji od 478. do 467. pne. Naslijedio je Gelona zahvaljujući zavjeri protiv trećeg brata Polizela. Za njegove vladavine je naglo narasla moć Sirakue. Natjerao je stanovnike Naksosa i Katane da se presele u Leontini, a Katanu (koju je preimenovao u Etna) je nastanio s Doranima. Sklopio je saevz sa Akragasom (Agrigentum) i Lokrijce protiv Anaksilanta, tiranina Regija.

Njegovo najvažnije dostignuće je pobjeda nad Etrurcima i Kartaginjanima u bitci kod Kume (474. pne.), zahvaljujući čemu su kampanijski Grci spašeni od etrurske dominacije. Brončani etrurski šljem (koji se danas čuva u Britanskom muzeju), s natpisom koji slavu pobjedu, je posvećen u Olimpiji.

Hijeronova vladavina je također upamćena po stvaranju prve tajne policije u grčkoj historiji. Međutim, on je također bio poznat i kao pokrovitelj književnosti i kulture. Pjesnici Simonid, Pindar, Bahilid, Eshil i Epiharmo su bili aktivni na njegovom dvoru, isto kao i filozof Ksenofan. Bio je i aktivni sudionik panhelenskih sportskih igara, osvojivši nekoliko pobjeda u utrkama konja i dvokolica. Osvojio je utrku dvokolica u Delfima godine 470. pne. (što je Pindar opjevao u prvoj Pitijskoj odi) te u Olimpiji 468. pne. (što je Bahilid opjevao u trećoj pobjedničkoj odi).

Umro je u Katani 467. pne. te je tamo i sahranjen. Grob su mu pri povratku uništili bivši stanovnici grada. Tiranija u Sirakuzi je potrajala tek godinu dana nakon njegove smrti.

Izvori[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Diod. Sic. xi. 38-67; Ksenofont, Hiero, 6. 2; E. Lübbert, Syrakus zur Zeit des Gelon und Hieron (1875). N. Luraghi, Tirannidi archaiche in Sicilia e Magna Grecia (Florence, 1994)
Prethodnik:
Gelon
Tiranin Gele
485. pne.– 478. pne.
Nasljednik:
Polizel
Prethodnik:
Gelon
Tiranin Sirakuze
478. pne.– 466. pne.
Nasljednik:
Trazibul