Hidroelektrana Ovčar Banja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ulaz u hidroelektranu Ovčar Banja

Hidroelektrana Ovčar Banja je protočna hidroelektrana u Srbiji. Nalazi se na Zapadnoj Moravi na ulazu u Ovčarsko-kablarsku klisuru kod mesta Ovčar Banja. Snaga elektrane je 5,8 MW. Ova elektrana i obližnja hidroelektrana Međuvršje posluju u okviru preduzeća Drimsko-limske hidroelektrane koje je u sastavu Elektroprivrede Srbije.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Brana i mašinska sala ove hidroelektrane su odvojene. Brana hidroelektrane Ovčar Banja je gravitaciona, a maksimalna visina vodenog pada je oko 20 metara. Voda se do mašinske hale dovodi kroz cevi dužine oko 400 m i prečnika 5 m, koja se kasnije račva na dve cevi prečnika 3 i 2 m. Obe turbine su Kaplanovog tipa. Mašinska sala i razvodno postrojenje su kompletno sagrađeni u planini Kablar, zbog bezbedonosno-političkih razloga.

Elektranu čine dva generatora prividnih snaga 3,2 i 5,6 MVA.

Istorija[uredi | uredi kod]

Planovi za početak gradnje počeli su da se prave početkom 20. veka, kada su izvršena geofetska merenja, ali su izgradnju elektrane odložili Balkanski i Prvi svetski rat. Velika finansijska kriza između dva svetska rata je takođe odložila početak izgradnje hidroelektrane. Izgradnja hidroelektrane je konačno počela 1946. godine u okviru prvog petogodišnjeg plana. Planirano je da se oprema za izgradnju hidroelektrane kupi u Čehoslovačkoj, ali je sukob sa Sovjetskim Savezom i zemljama Istočnog bloka primorao Jugoslaviju da se osloni na sopstvene snage. Turbinu je izgradio Litostroj iz Ljubljane, dok je električne komponente izradio preduzeće Rade Končar iz Zagreba. Prva sinhronizacija generatora sa mrežom izvršena je 1. januara 1954. godine.

U prvoj deceniji 21. veka transformatori su zamenjeni novim Minelovim transformatorima. Trenutno (maj 2009) se vrši revitalizacija elektrane kojom se planira povećanje snage za oko 20%. Generator je napravio ATB Sever Subotica, turbinu francuska firma Andino, dok je sistem upravljanja uradio Institut Mihajlo Pupin.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]