Herr Arnes pengar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Herr Arnes pengar
scena iz filma u kojoj nastupaju Mary Johnson i Richard Lund
RežijaMauritz Stiller
ScenarioMauritz Stiller, Gustaf Molander
PredložakHerr Arnes penningar; autor:
Selma Lagerlöf
UlogeRichard Lund,
Hjalmar Selander,
Concordia Selander,
Mary Johnson
StudioAB Svenska Biografteatern
Datum(i) premijere
18. 9. 1919 (1919-09-18)
Trajanje122 min.
Zemlja Švedska
Jeziknijemi (švedski međutitlovi)

Herr Arnes pengar (sh. Blago gospodina Arnea) je švedski crno-bijeli nijemi film snimljen 1919. u režiji Mauritza Stillera. Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Selme Lagerlöf. Po žanru je kombinacija kriminalističkog filma i kostimirane melodrame, a radnja je smještena na zapadnu obalu Švedske u 16. vijeku i prikazuje kako tri škotska najamnika mučki ubijaju švedskog plemića i njegovu porodicu kako bi opljačkali njegovo blago. Protagonistica filma, čiji lik tumači Mary Johnson, je kćer Elsaill koja je jedina preživjela masakr i koja sticajem okolnosti sreće Sir Archija jednog od najamnika (čiji lik tumači Richard Lund) te se, ne znajući o kome je riječ, u njega zaljubi.

Planovi za snimanje filma su pokrenuti 1915. godine, ali ih je djelomično odgodila hvaljena kazališna adaptacija u Berlinu za koju je tekst napisao Gerhardt Hauptmann. Upravo su tu verziju iskoristili scenaristi Strelitz i Gustaf Mollander, ubacivši nove detalje u zaplet kao i izbacivši natprirodne elemente iz originalnog romana. Herr Arnes pengar se smatra jednim od najboljih filmova u Stillerovoj filmografiji i tzv. zlatnom dobu švedske kinematografije.

1954. je snimljena zvučna verzija pod naslovom Herr Arnes penningar. Godine 1968. je roman još jednom ekraniziran u Čehoslovačkoj kao kratki animirani film pod naslovom Poklad pana Arna.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]