Hermann Helmer

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hermann Helmer
Historicizam
Hermann Helmer
Rođenje 13. jul, 1849. Hamburg, Njemačka
Smrt 2. april, 1919. Beč, Austrija
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Biro Fellner & Helmer
Poznata djela Stadttheater, Klagenfurt
Vijećnica u Liesingu, Beč
Umjetnički paviljon, Zagreb
Tonhalle, Zürich
Vijećnica u Liesingu, Beč

Hermann Gottlieb Helmer (* Hamburg, 13. jul, 1849.; † Beč, 2. april, 1919.) bio je njemački arhitekt, koji je svoj radni vijek proveo u Austro-Ugarskoj. Ostat će trajno zapamćen po radu u zajedničkom projektnom birou Fellner & Helmer.[1]

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Helmer je u tajne gradnje, krenuo kao obični zidar, zatim je pohađao strukovnu graditeljsku školu u Nienburg/Weseru, te zatim Umjetničku Akademiju u Münchenu. Nakon školovanja zaposlio se u atelieru Ferdinanda Fellnera (starijeg) u Beču.[1]

Sa njegovim sinom Ferdinandom Fellnerom osnovao je 1873. zajednički projektni studio Biro Fellner & Helmer, koji se proslavio projektiranjem i izgradnjom teatara po cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji.[1] Iako su radove uvijek potpisivali zajednički kao Fellner & Helmer, ipak se radilo u najviše slučajeva o pretežitom radu jednog od njih. Fellner je više naginjao klasicističkim rješenjima, pa se drži da su teatarske zgrade iz ; Wiesbadena, Fürtha, Darmstadta, Klagenfurta i Züricha njegovi projekti.

Helmer je bio predsjednik Stalnog odbora za natječaje i član Odbora za izgradnju i razvoj grada Beča. Bio je jedan od osnivača Udruženja arhitekata Austrije.

Djela (izbor)[uredi - уреди | uredi kôd]


  • O zajedničkim projektima koje je Helmer napravio sa svojim partnerom Fellnerom pogledajte: Biro Fellner & Helmer

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Helmer, Hermann (engleski). Encyclopedia of Austria. http://www.aeiou.at/aeiou.encyclop.h/h461855.htm. Pristupljeno 15. 06. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]