Herman I Celjski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Herman I Celjski
Datum smrti 21. mart 1385.
Naslednik Herman II Celjski
Poreklo i porodica
Otac Fridrih I Celjski
Majka Diedmund od Valsea
Supružnik Katarina Kotromanić Celjska

Herman I Celjski (oko 1333. - 21. mart 1385.) je bio grof Celjski. Bio je mlađi sin Fridriha I Celjskog. Između 1359. i 1368. zajedno sa bratom Urlihom I bio je starešina grofova Celjskih, a od 1368. do 1385. Herman je bio starešina porodice grofova Celjskih.

Mladost

[uredi | uredi kod]

Herman je bio mlađi sin Fridriha I Celjskog i njegove supruge Diedmund od Valsea. Nakon smrti starijeg brata Ulriha I, koji je za sobom ostavio sedmogodišnjeg sina Viljema, Herman je 1368. godine postao vođa porodice grofova Celjskih.

Herman I Celjski je bio oženjen Katarinom Kotromanić, kćerkom bosanskog bana Stefana II Kotromanića. Sa njom je dobio dvojicu sinova, Hansa i Hermana II.

Heman I je 1377. sa svojim sinom Hermanom II i nećakom Viljemom učestvovao u malom krstaškom pohodu u istočnu Prusku protiv paganskih Žemajta, koji je organizovao i vodio vojvoda Albreht III Austrijski.

Pre pohoda na Baltik, Herman je 15. maja 1377. napisao svoju oporuku, prema kojoj u slučaju da se nijedan od tri grofa Celjskih ne vrati, da posede nasledi ortenburški grof Fridrih III Ortenburški, sin njegovog brata Ota IV Ortenburškog, bez obzira na prava svoje supruge i sestre. Hermana I je nasledio njegov drugorođeni sin Herman II Celjski, pošto mu je prvorođeni sin Hans umro 1372. godine