Hebridi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hebridi
Hebrides
Karta Zapadne Škotske sa Hebridima
Karta Zapadne Škotske sa Hebridima
Karta Zapadne Škotske sa Hebridima
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Škotska

Hebridi (engl. The Hebrides, gelski: Innse Gall) je arhipelag dug oko 200 kilometara pored zapadne obale Škotske u Hebridskom moru. Ponekad ga se zove Zapadni otoci (West islands).

Hebridi se dijele na dvije otočke skupine;

Arhipelag formira oko 500 otoka ukupne površine 7.285 km². Naseljeno je samo 70 do 80 otoka. Broj stanovnika je oko 44.600 (podaci iz 2001). U geološkom smislu, stene Hebrida su najstarije stene Britanskih ostrva. Najviši vrh leži na otoku Skye, visok 993 metra.

Većina govornika škotskog gelskog jezika živi na Hebridima, ili je poreklom sa ovih ostrva. Otuda je neobično da gelsko ime ovih ostrva (Innse Gall) znači „ostrva ne-gela“ ili „ostrva stranaca“. Ovaj naziv potiče iz vremena vikinške vladavine.

Klima

[uredi | uredi kod]

Na arhipelagu vlada blaga klima zbog utjecaja Golfske struje. Januarske temperature su oko 4-5 °C, a 12-16 °C leti. Kiše su česte, a godišnja količina padavina je 1.000-1.200 milimetara. Hebridi su stalno izloženi jakim vetrovima. Prosečna brzina vetrova je preko 20 km/h, a često dostižu brzinu od 50-85 km/h.

Istorija

[uredi | uredi kod]

U najvećem delu istorija Hebrida se poklapa sa istorijom Škotske. U vreme kraljevine Dalriada ostrva su pripadala Irskoj. Od 572. do 1266. bila su posed Norvežana. U 10. i 11. veku ovde se stvorila mešana gelsko-nordijska kultura. Od 13. veka Herbidi su bili centralni deo poseda klana Donald. To je bila škotska potkraljevina koja je na vrhuncu moći obuhvatala severnu Irsku i zapadnu obalu Škotske. Malo ostrvo Jona je bilo centar ove teritorije i tradicionalno duhovno središte Škotske. Hrišćanstvo se iz Irske širilo na Škotsku preko ovog ostrva, počev od 563.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]


Koordinate: 57° 50' sgš, 7° 00' zgd