Hearts of the World

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hearts of the World
poster za Hearts of the World
RežijaD.W. Griffith
ProducentD.W. Griffith
UlogeLillian Gish
Dorothy Gish
Ben Alexander
Robert Harron
Mary Harron
Sir Edward Grey
Erich von Stroheim
John Harron1
Noël Coward1
Note 1:van špice
FotografijaBilly Bitzer
MontažaRose Smith,
James Smith
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
1. 1. 1918 (1918-01-01)
Trajanje152 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film
engleski međutitlovi
Hearts of the World
D. W. Griffith (pod šljemom u civilnoj odjeći) u rovovima tokom posjeta Zapadnoj fronti.

Hearts of the World (sh. Srca svijeta) je američki crno-bijeli nijemi film snimljen 1918. u režiji D. W. Griffitha. Po žanru predstavlja kombinaciju melodrame i ratnog filma, a radnja je smještena u idilično francusko selo gdje živi nekoliko američkih doseljenika, a čiju bezbrižnu svakodnevnicu prekinuti izbijanje prvog svjetskog rata i njemačka okupacija. Protagonisti su dvoje mladih zaručnika (čije likove tumače Lilian Gish i Robert Harron) koje razdvoji rat; mladi Douglas Hamilton na dan vjenčanja napušta selo kako bi se priključio francuskoj vojsci, a Marie Stephenson ostaje u selu gdje zajedno sa suseljanima trpi stalna zlostavljanja okrutnog okupatora.

Griffith je film snimio nakon komercijalnog fijaska svog ambicioznog projekta The Intolerance, prihvativši ponudu britanske vlade da svoj talent i tadašnju reputaciju najboljeg svjetskog sineasta iskoristi za propagandni film koji je za svrhu imao javnost tada još uvijek neutralnih SAD potaći na sudjelovanje u ratu protiv Centralnih sila. Iako je najveći dio filma snimljen u južnoj Kaliforniji, na setovima djelomično "recikliranim" sa snimanja Intolerance i Birth of a Nation, Griffith je dio snimao u britanskom Surreyu, a otišao je i na front u Francuskoj kako bi snimio autentične snimke borbi; tom prilikom su članovi njegove vojne pratnje poginuli u njemačkom artiljerijskom napadu. U međuvremenu su 1917. godine SAD ušle u rat, te je Griffith za svoj film mogao dobiti i podršku vlastite vlade, a u film uključiti snimke američkih trupa kako oslobađaju selo.

Hearts of the World je sa prikazivanjem otpočeo dok je rat još uvijek trajao, i zahvaljujući patriotskom naboju je doživio veliki komercijalni uspjeh. Uz Lillian Gish se u maloj ulozi njene ljubavne suparnice pojavila njena mlađa sestra Dorothy Gish i pokazala komičarski talent koji će joj značajno pomoći u nastavku filmske karijere. U filmu se također pojavljuje i Erich von Stroheim kao pohotni njemački oficir. Usprkos toga što je ispunio svoju svrhu i pomogao Griffithu da produži karijeru, Hearts of the World je danas uglavnom zaboravljen, a što se često tumači njegovim propagandnim karakterom. Prema svjedočenju same Gish, Griffith se sramio svog filma, držeći da je njime izdao vlastite pacifističke principe i bespotrebno cijeli njemački narod prikazao kao zlikovce.Dijelom i zbog toga je šest godina kasnije snimio Isn't Life Wonderful koji prikazuje stradanje nedužnih njemačkih civila zbog ekonomskih odredbi Versajskog mira.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]