Hattusili III

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hatusili III)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hattusili III bio je kralj Hetitskog Carstva (Novo klraljevstvo) 1267. pne.1237. pne.[1]. Bio je četvrti i najmlađi sin Mursilija II. Mursili je Hattusilija imebnovao za svećenika Sausge od Samuhe, a Hattusili je ostao odan "Ištar od Samuhe" do svoje smrti.

Stariji brat Muwatalli II je prijestolnicu premjestio u Tarhuntassu a njega imenovao guvernerom Hattuse. Hattusili je bio zapovjednik hetitskih snaga koje su porazile egipatski pohod na Siriju u znamentinoj bitci kod Kadesha 1274. pne. Hattusili je kao guverner također ponovno osvojio Nerik i postao Visokim svećenikom njegovog boga oluja. Hattusili svog najstarijeg sina i prijestonasljednika "Nerikkailija" imenovao u počast ovog dostignuća.

Nećak Mursili III (ili Urhi-Teshub) je prijestolnicu vratio u Hattusu (KBo 21.15 i 11-12), i tako oduzeo Hattusilijev guvernerski položaj. Mursili ga je potom svrgnuo u Neriku, izazvaši građanski rat. Hattusili je u njemu porazio i prognao svog nećaka. Hattusili je Urhi-Teshupovog sestru Ulmi-Teshup preimenovao "Kurunta" (ili je udao za Kurunu), a Kuruntu imenovao guvernerom Tahuntasse. Nakon toga je Hattusili svog mlađeg sinaTudhaliyu IV imenovao prijestonasljednikom.

Hattusili i egipatski faraon Ramzes II su zapoečatili mirovni ugovor temeljen po hetitskom tekstom, koji je zahvaljujući monumentalnim egipatskim kopijama postao najstariji poznati mirovni ugovor u historiji i ustanovio dugogodišnji mir između dva suparnička carstva. Ramzes je oženio Hattusilijevu kći, poznatu po egipatskom imenu Maathorneferure. Nešto kasnije je oženio drugu hetitsku princezu.

Arhiva od preko 200 pisama je pronađena u kraljevskoj palači u Hattusi što pokazuje da je Hattusili korespondirao s brojnim bliskoistočnim kraljevima uključujući Ramzesa II. Ona su glavni primarni historijski izvor ovog perioda.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bryce, Trevor (1998). The Kingdom of the Hittites. Oxford University Press. ISBN 978-0199240104. , pp.xiii-xiv

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Mursili III
Hetitski kralj Slijedi:
Tudhaliya IV