Harry Hay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Hay
Harry Hay, pustinja Anza-Borrego, kamp Radical Faeries, april, 1996.
Rođenje(1912-04-07)7. 4. 1912.
Worthing, Engleska
Smrt24. 10. 2002. (dob: 90)

Harry Hay (7. april, 191224. oktobar, 2002.) bio je jedan od osnivača i prvih vođa gej pokreta u Sjedinjenim Državama. Godine 1950. osnovao je Mattachine Society, a 1979. grupu pod nazivom Radical Faeries.

Rođen je u Worthingu u Sussexu u Engleskoj, odakle je sa porodicom emigrirao u Kaliforniju, 1919. Gej aktivizmom počinje da se bavi 1950., kada osniva sa grupom saradnika Mattachine Society u vreme 19 godina pre Stounvolske revolucije, kada nijedan gej i nijedna lezbejka nisu bili out, kada je gejevima bilo zabranjeno javno okupljanje i dok je Američka psihijatrijska asocijacija i dalje smatrala da je homoseksualnost bolest. U takvim okolnostima, veoma lagano Hay je okupljao ljude oko sebe, koji su često dolazili u pratnji žena, kako ne bi na sebe navlačili sumnje. Premda je nekih 20 godina ranije Henry Gerber osnovao prvu grupu koja se bavila gej pravima u SAD, The Society for Human Rights, ona je bila veoma brzo rasturena. Mattachine Society se može smatrati prvom uspelom gej organizacijom u Americi, koja se uskoro razvila u mrežu širom SAD. Hay se može smatrati osnivačem američkog LGBT pokreta.

Harry Hay je tvrdio da nikada nije čuo, te da nije bio inspirisan predratnim gej pokretom u Nemačkoj, okupljenim oko Adolfa Branda, Magnus Hirschfelda i Leontine Sagan. Međutim, poznato je da je razgovarao sa evropskim imigrantima, uključujući i ko-osnivača Rudi Gernreicha (Gernreich je, međutim, imao svega 14 godina kada je došao u Ameriku, a Hay je već bio napisao svoj gej manifest pre nego što su se sreli).

Hay je sastavio manifest za gej pokret 1948. godine. Iako danas izgleda zastarelo, grupa je bila veoma radikalna za svoje vreme. Oni su bili među prvima koji su zagovarali tezu da LGBT osobe predstavljaju „kulturnu manjinu“ (vidi: Queer kultura) i pozivali na javne marševe, predviđajući kasnije parade ponosa. Hayov koncept kulturne manjine dolazi iz Marxovih učenja. On i njegov kolega Charles Rowland su često koristili jezik koji reflektuje borbenost komunističke tradicije (sam Hay je bio član Komunističke partije SAD-a). Kako je geupa Mattachine Society rasla po Americi, članovi su uočili opasnost zbog bliskosti Haya i drugih osnivača sa Komunističkom partijom u doba McCarthyjeve kampanje i isključili su ih iz upravnih tela. Nakon toga, organizacija je zauzela umereniju poziciju, zbog čega su je u vreme Stounvola mnogi videli kao asimilacioniste.

Komunistička partija nije dozvoljavala gejevima da budu članovi, tvrdeći da je homoseksualnost „devijacija“, mada je verovatniji razlog bio u strahu od ucena njenih (obično zatvoreno) gej članova što je bi dodatni rizik u vreme anti-komunističkog progona. Shvatajući opasnosti vremena, Hay je sam zatražio da ga isteraju iz partije. Međutim, partija je, zbog Hayovog osamnaestogodišnjeg aktivnog doprinosa, konačno odlučila da ga ne istera, već da ga isključi kao „rizik za bezbednost“, naširoko naglašavajući da će Hay ostati „doživotni prijatelj naroda“[1].

Hay je kasnije postao glasovit kritičar gej asimilacionizma. Sarađivao je sa Jesse Jacksonom u organizaciji Rainbow Coalition i osnovao je gej grupu Radical Faeries i bavio se pravima Indijanaca.

„Navukli smo na sebe groznu zelenu žablju kožu heteroseksualne komfornosti i tako smo prošli kroz školu sa svim zubima. Mi znamo kako da živimo kroz njihove oči. Uvek možemo da igramo njihove igre, ali da li se odričemo sebe kada to radimo? Ako čete da nosite kožu komfornosti preko vas, da li ćete da potisnete lepog princa ili princezu u vama?“[nedostaje referenca]

Ranih 1980-ih Hay je protestvovao protiv isključivanja NAMBLA-e iz LGBT pokreta. Iako nikada nije bio njihov član, održao je nekoliko govora na njihovim sastancima i 1986. je marširao na Paradi ponosa u Los Angelesu, odakle je NAMBLA bila isključena, sa transparentom: „NAMBLA walks with me.“

Jedan od njegovih prvih ljubavnika bio je glumac Will Geer iz serije The Waltons. Godine 1963. upoznaje Johna Bursidea, sa kojim živi do kraja života narednih 39 godina. Par je živeo najpre u Los Angelesu, odakle se seli u indijanski Pueblo rezervat u New Mexicu. Po povratku u Los Angeles organizovali su zajedno sa Don Kilhefnerom Radical Faeries.

Hay je umro u San Franciscu, 2002. u svojoj 90. godini od raka pluća.

Godine 2002. Eric Slade je snimio dokumentarac o njemu „Hope along the Wind: The Life of Harry Hay“. Hay je učestvovao i u drugim dokumentarcima, kao što su „Word is Out“ (1978), „Before Stonewall" (1984), „After Sonewall“ (1999) i drugi.

Vidi dalje[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Leslie Feinberg, Harry Hay: Painful partings