Haridem

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Haridem (na grčkom Χαρίδημος; ? - 333. pne.), iz Oreja na Eubeji, bio je starogrčki najamnički vojskovođa.

Godine 367. pne. se pod atenskim vojskovođom Ifikratom borio za Amfipolis. Usprkos Ifikratovih naredbi je zarobljenike iz Amfipolisa umjesto kao taoce u Atenu odveo njihovim kućama, te se kao prebjeg sklonio kod Kotisa, trakijskog kralja koji je ratovao protiv Atene.

Nekoliko godina kasnije su ga Atenjani zarobili te je pristao na ponudu Timoteja da ponovno uđe u njihovu službu. Kada ga je 362. pne. Timotej otpustio neko vrijeme se borio u službi pobunjenih perzijskih satrapa u Maloj Aziji, a potom otišao natrag u Kotisovu službu u Trakiji. Nakon Kotisove smrti je imenovan skrbnikom njegovog sina Kersoblepta. Godine 357. pne. je nakon dolaska atenske vojske na Trački Herzon isposlovao predaju tog područja Ateni što je poslije iskoristio kako bi od Atene dobio lovorov vijenac i državljanstvo. Godine 351. pne. je kao atenski komandant bez uspjeha nastojao Trački Herzon od makedonskog kralja Filipa II, pa ga je smijenio Hares.

Poslije bitke kod Heroneje je Filip od Atene tražio njegovu predaju, ali se Haridem sklonio u Perziju. Tamo je stupio u službu kralja Darija III te istakao u mnogim borbama. Međutim, zbog kritike kraljevih planova pred bitku kod Isa je pao u nemilost te je pogubljen.

Reference[uredi | uredi kod]