Hanibal Gisko

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hanibal Giskon)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hanibal Gisko' (oko 300. pne. - 260. pne. ) je bio kartaginjanski vojni komadant tokom Prvog punskog rata. Pokazao se kao neuspešan, pa je zbog toga pogubljen.

U bici kod Agrigenta[uredi | uredi kod]

Hanibal Gisko se prvi put pojavljuje u istorijskim izvorima 261. pne. kada komanduje garnizonom u Agrigentu pod opsadom Rimljana. Mesecima je odolevao rimskoj opsadi, dok nije došla pomoć. Grad ipak pada u rimske ruke u bici kod Agrigenta. Hanibal Gisko uspeva da pobegne, a za poraz nije bio kriv, tako da zadržava liderstvo.

Pobeđuje u bici kod Lipara[uredi | uredi kod]

Sledeće godine 260. pne. on je admiral flote u Mesinskom tesnacu. Hanibal Gisko komanduje prvom pomorskom bitkom protiv Rima i pobeđuje u bici kod Lipara, te zarobljava konzula Gnej Kornelija Scipiona Asiatika. Međutim ta pobeda nije imala strateški značaj, jer rimski brodovi i dalje plove okolnim vodama

Poraz i pogubljenje[uredi | uredi kod]

Da bi nadoknadili nedostatak iskustva i da bi koristili standardne kopnene taktike na moru Rimljani opremaju svoje brodove sa specijalnom spravom za Abordaž (korvus). Korvus prvi put koriste u bici kod Mila 260. pne. . Odmah na početku sukoba uz pomoć korvusa Rimljani zauzimaju 30 Kartaginjanskih brodova i glavni brod. Hanibal Gisko je bio prisiljen da pobegne u malom brodu. Rimljani neiskusni u pomorskom ratovanju pobeđuju iskusnu pomorsku silu Kartaginu po prvi put u pomorskoj bici.

Hanibal Gisko je zbog tog ponižavajućeg poraza pogubljen.

Vidi još[uredi | uredi kod]