Handan Sultanija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Handan (tur. Handan Valide Sultan) je bila sultanija Osmanskog carstva i supruga sultana Mehmeda III.Također je bila i Valide Sultanija i majka Ahmeda I.

Biografija[uredi | uredi kod]

Handan je rođena u Grčkoj, oko 1570. Njeno ime pri rođenju je bilo Helena.

Vladavina Mehmeda III[uredi | uredi kod]

Bila je zakonita supruga sultana Mehmeda III, a zajedno su imali 2 sina, Mehmedovog naslednika Ahmeda i Princa Selima, koji je kao mnoga deca u to vreme, umro jako mali. Pored dva princa, imali su i jednu kćerku, Ezru Sultaniju, o kojoj se ne zna puno.Čak se govori da su imali još jednog sina koji je umro jako mali,u periodu kada je bio beba.

Vladavina Ahmeda I[uredi | uredi kod]

Za vreme Ahmedove vladavine, 1603, je bila Valide sultanija, majka sultanija. Handan nije uspela da stekne uticaj na ekonomiju, a njena plata je bila 1000 akča. Umrla je u Istanbulu, 1605, vrlo mlada. Svojom pameću je uspela da se izbori protiv Safije Sultanije. Valide Handan, htela je svoj presto za sebe te je ubeđivala Ahmeta da otera Safije u Stari Dvor. Pošto je Safije i sama pravila greške, upala je u njenu zamku i bila je oterana u Palatu Suza/Staru palatu. Za Handan su tadašnji istoricari zapisali da je ona bila veoma mudra i to navode kao njenu glavnu osobinu. Možda je bila i najpametnija žena Osmanskog Carstva, u tom periodu. Pored toga što je bila pametna, bila je i jedna od najlepših žena koju je ljudsko oko ikad videlo, pa i najlepša.

Smrt[uredi | uredi kod]

Vrlo verovatno je moguće da Handan nije umrla prirodnom smrću, već je ili otrovana ili ubijena, a počinilac ubistva je najverovatnije Sultanije Kosem, koja je bila supruga njenog sina Ahmeda I.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

U turskoj seriji Muhtesem yuzyil : Kosem njenu ulogu igra Tulin Ozen