Hamazi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hamazi (ili Khamazi) je bilo drevno kraljevstvo ili važan grad-država koji je imao značajn uticaj na drevnu Mezopotamiju u periodu cca. 2500-2400. pne. Točan položaj mu se ne zna, ali se pretpostavlja da se nalazio u zapadnom dijelu Zagrosa između Elama i Asirije, najvjerojatnije blizu Nuzija ili današnjeg Hamadana.

Podaci o Hamaziju su fragmentarni. Najstariji zapis potječe od epa Enmerkar i gospodar Aratte. Nešto kasnije Sumerski popis kraljeva navodi kako je Hadaniš od Hamazija postao kralj Sumera, ali ga je potom porazio kralj Enshakushanna od Uruka.

Također je u arhivama drevnog sirijskog grada Ebla pronađena pločica s diplomatskom porukom koju je tamošnji kralj Irkab-Damu poslao kralju Ziziju od Hamazija.

Hamazi se potom spominje kao jedna od provincija Ura u doba Amar-Sina, vladara "Sumerske renesanse"; navedena su dva guvernera ili ensija- Lu-nanna, sin Namhanijev te Ur-Ishkur. Oko godine 2010. pne. pokrajinu je osvojio i opljačkao Ishbi-Erra of Isina.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • (en) Zadok, Ran (20. 7. 2005.). „Lulubi”. Encyclopadia Iranica. New York. Arhivirano iz originala na datum 2010-12-08. Pristupljeno 2013-06-12.