Haloze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Haloze
Tipični pejzaž Haloza
Tipični pejzaž Haloza
Tipični pejzaž Haloza
Država  Slovenija

Haloze je brdska subregija na istoku Slovenije poznata po vinogradarstvu.[1]

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Haloze je brežuljkasti pojas zemlje dug nekih 31 km, koji se prostire od sela Makole odnosno Jelovškoga potoka (pritoka Dravinje to je nekako u ravnini Rogaške Slatine) na zapadu, do hrvatske granice na istoku, nešto ispod Ormoža.[1] Taj jezičac zemlje na zapadu ima širinu od oko 10 km, a na istoku oko 6 km[1] , i obuhvaća površinu od nekih 300 km². Sa sjevera ga omeđuju rijeke Dravinja i Drava, a sa jugoistoka planinski zid, kog formiraju Boč - Donačka gora i Maceljsko gorje.[1]

Haloze se geografski daju podjeliti na više i šumovitije Zapadne Haloze i niže vinorodne Istočne Haloze, blagih padina okupanih suncem. Granicu između ta dva područja formira potok Rogatnica[1], koji teče gotovo paralelno sa magistralnom cestom Ptuj - Đurmanec. Najveći dio Haloza leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 350 - 400 metara. Po samim Halozama nema većih naselja, ali duž padina se prostiru gradovi Ormož i Ptuj.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Raj na zemlji” (slovenski). Zavod za razvoj Haloz. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-17. Pristupljeno 22. 05. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]