Halden

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Halden
nor. Halden

Pogled na Halden i luku sa trvđe Fredriksten
Pogled na Halden i luku sa trvđe Fredriksten

Grb
Osnovni podaci
Država  Norveška
Pokrajina Istočna Norveška
Okrug Viken
Osnovan 1665.
Stanovništvo
Stanovništvo (2022.) 31.444
Gustina stanovništva 49 st./km²
Položaj
Koordinate 59°07′20″N 11°23′14″E / 59.122354°N 11.387316°E / 59.122354; 11.387316
Nadmorska visina od 0 do 120 m
max. 258,69 m
Površina 642,34 km²
Halden na karti Norveške
Halden
Halden
Halden na karti Norveške
Ostali podaci
Veb-strana www.halden.kommune.no

Halden (nor. Halden) je značajan grad u Norveškoj. Grad se nalazi unutar pokrajine Istočne Norveške i pripada okrugu Viken, na samoj švedskoj granici. Prije administrativne reforme 2020. godine, grad je pripadao grofoviji Østfold, gdje je bio četvrti najveći grad.

Prema podacima o stanovništvu iz 2011. godine u Haldenu je živjelo oko 22.000 stanovnika, dok je na širem području grada živjelo blizu 30.000 stanovnika.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Grad Halden se nalazi u krajnje jugoistočnom djelu Norveške, na samoj granici sa Švedskom, koja se nalazi preko puta zaljeva, dva kilometra zračne linije od grada. Udaljen je 130 kilometra južno od glavnog grada Osla.

Reljef: Halden se nalazi na južnoj obali Skandinavskog poluotoka. Grad se razvio u delti rijeke Tiste, u nevelikoj dolini uz more. Istočno od grada izdižu se brda. Shodno tome, nadmorska visina grada ide od 0 do 120 metara nadmorske visine.

Klima: klima u Haldenu je umereno kontinentalna s utjecajem Atlantika i Golfske struje. Nju odlikuju blage zime i hladnija ljeta.

Vode: Halden se razvio kao morska luka u delti rijeke Tiste, koja se par kilometara zapadno ulijeva u Severno more, tačnije u Idski fjord.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prvi tragovi naseljavanja na mjestu današnjeg Haldena javljaju se u doba preistorije. Današnje naselje prvi put se spominje 1629. godine. Međutim, uslijed sukoba između Danske i Švedske krune sredinom stoljeća, koja se velikim dijelom provodio na ovom području, Halden je već 1665. godine dobio gradska prava. Ubrzo je iznad grada izgrađena moćna tvrđava Fredriksten. Staro ime grada je bilo Fredrikshald.

U blizini grada je 30. studenog 1718. godine ubijen švedski kralj Karl XII tijekom opsade tvrđave Fredriksten (v. Veliki sjeverni rat).

Tijekom petogodišnje okupacije Norveške (1940–1945) od strane Trećeg rajha Halden i njegovo stanovništvo nisu značajnije stradali.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Danas Halden ima oko 22.000 stanovnika, dok šire područje grada ima blizu 30.000 stanovnika. Posljednjih godina broj stanovnika u gradu raste godišnjom stopom od 0,5%.

Privreda[uredi | uredi kod]

Gospodarstvo grada tradicionalno se temelji na industriji i pomorstvu. U posljednjih nekoliko desetljeća grad je mnogo ulagao u razvoj industrije računarske i telekomunikacione opreme, pa je Halden danas jedno od stecišta razvoj IT sektora u Norveškoj.

Posljednjih godina značaj trgovine, poslovanja i usluga je sve veći.

Priroda[uredi | uredi kod]

Halden je okružen šumama i vodom, pa se lako mogu pronaći mjesta za planinarenje i pecanje. Jeleni i losovi česta su pojava, a vukovi su također primijećeni u okrugu uz granicu sa Švedskom. U šumi se u ranu jesen mogu naći maline, kupine, borovnice, divlje brusnice i mnoge vrste gljiva. Popularna odredišta za planinare i druge ljubitelje prirode uključuju Prestebakke i Kornsjø.

Haldenska meteorološka stanica se nalazi u Bueru.

Gradovi pobratimi[uredi | uredi kod]

Halden je pobratimljen sa gradovima:

Poznate ličnosti[uredi | uredi kod]

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]