Hadžija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hadžija ili, rjeđe, hadži (arap. اجٍّ‎‎, "hodočasnik") je počasni naslov koji se daje muslimanima koji su obavili hadž, odnosno hodočašće u Meku. Izraz se u prenesenom smislu ponekad koristi osobe koje su se istakle nekim velikim dostignućem odnosno uživaju autoritet u zajednici. Osim muslimana su ga, sa vremenom, počeli upotrebljavati i pojedine kršćanske zajednice, prije svega u zemljama koje su bile pod dugotrajnom muslimanskom vlašću, i to za označavanje vlastitih vjernika koji su obavili hodočašće u Svetoj zemlji (a što, između ostalog, uključuje i Srpsku pravoslavnu crkvu. Izraz se također počeo koristiti i kao prefiks za prezimena (npr. Hadžiosmanović)

U najnovije vrijeme se izraz "hadži" (engl. hajji ili haji) koristio kao pežorativni izraz za Arape ili muslimane, odnosno domicilno stanovništvo od strane pripadnika američkih oružanih snaga tokom invazije i okupacije Iraka. [1][2].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Slang from Operation Iraqi Freedom http://www.globalsecurity.org/military/ops/iraq-slang.htm
  2. Herbert, Bob (May 2, 2005). "From 'Gook' to 'Raghead'". The New York Times. 


Lažeš. Pišeš što pojma nemaš. Stvar je totalno balkanske prirode. Ho agiou (o agios) tj Hadzi je starogrčki i balkanski naziv za sveca. Kasnije i za Hodze (sveti čovek) u ovim krajevima (a nema u drugim). Odatle su preuzeli drugi u persijski i kasnije muslimanski svet.