HR Split

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Radio Split
Područje emitiranja županijska
Frekvencija 102.0, 100.2, 88.4, 101.0, 105.3, 104.5 i 105.8 MHz
Početak emitiranja 22. travnja 1945.
Afilijacije Hrvatska radiotelevizija
Vlasnik Hrvatska radiotelevizija
Webcast Slušaj uživo
Website www.hrt.hr/split

Radio Split je splitska regionalna radio postaja u sastavu HRT-a.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Radio Split je jedan od najstarijih elektroničkih javnih medija na teritoriju južne Hrvatske. Prvi put je započeo s emitiranjem programa 22. travnja 1945. godine. Uskoro nakon toga emitiranje je obustavljeno da bi Radio Split ponovno krenuo s radom 27. srpnja 1954. godine iz vile "Ruža" na Mejama. Program se isprva emitirao tri i pol sata na dan, tijekom jutra kada se nije emitirao matični program iz Zagreba.

Početkom 1960-ih godina Radio Split se osamostaljuje, no, kako općina Split nije mogla financirati rad postaje, 1966. godine ponovno se udružuje s Radio Zagrebom. Godine 1968. Radio Split seli u vilu "Ferić", također na Mejama.

Početkom 1980. Radio Split se useljava u novu zgradu RTV centra na Mažuranićevu šetalištu 24a opremljenu suvremenom radio tehnikom. Godine 1983. Radio Split produžuje svoj program na 5 sati na dan (od 12 do 19 sati), od 1989. godine uvode se još 4 sata jutarnjeg programa.

Početkom 1990-ih Radio Split odigrao je važnu ulogu u demokratskim promjenama uvodeći nove demokratske standarde prava na slobodu javnoga govora. Te se godine RTV Zagreb preimenuje u HTV, kada je i splitska radiopostaja dobila novo ime - Hrvatski radio - Radio postaja Split.

Radio je odigrao važnu ulogu i u razbijanju medijske blokade u Dalmaciji i Herceg Bosni tijekom rata, a njegovi su novinari izvještavali sa svih bojišnica, za što su dobili i više priznanja.

Godine 1992. Radio Split uvodi večernji program do ponoći, a od 1995. godine program se emitira cjelodnevno da bi od lipnja 2000. godine počeo s emitiranjem 24-satnog vlastitog programa.

Pred mikrofonom Radio Splita posao su ispekla vodeća imena hrvatskoga novinarstva, od prvoga novinara Marinka Bojića do brojnih drugih: Zvonko Letica, Davorin Rudolf, Miljenko Smoje, Joško Kulušić, Zdravko Gracin, Frane Jurić, Tonči Petrasov Marović, Jakša Fiamengo, Edo Pezzi i drugi. Glazbenim urednicima su bili naši istaknuti skladatelji Vinko Lesić, Zdenko Runjić i Joško Koludrović. Antologijske folklorne, klapske i dokumentarne emisije pripremao je maestro Ljubo Stipišić, a osobitost je splitskog Radija da je u svojim studijima snimao i stvarao drame. Nezaboravan je serijal "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, a dramatizirani su i tekstovi Marka Uvodića Splićanina, Miljenka Smoje, Vanče Kljaković i drugih. U tonskoj su arhivi Radio Splita i vrijedni zapisi sa Splitskoga ljeta i drugih važnih javnih i kulturnih događaja.

Slušanost[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako polovicom 1990-ih godina počinje s radom više lokalnih radiopostaja u Splitu, što dovodi do jake konkurencije u eteru, program Radio Splita ostaje je najslušanijim regionalnim programom u Hrvatskoj.

Izdvojeno iz programa[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Jutarnji program (mozaična emisija)
  • Vijesti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevne novosti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevnik Radio Splita (informativna emisija)
  • Kronika dana HR-a (informativna emisija)
  • Top lista Radio Splita (glazbena emisija)
  • Pomorska večer HR-a (svakoga ponedjeljka)
  • Treće poluvrijeme (sportska emisija)
  • Od baluna do košarke (sportska emisija)

Frekvencije[uredi - уреди | uredi izvor]

Radio Split emitira se sa sljedećih lokacija:

Signali sa Labinštice i Biokova mogu se čuti daleko po Dalmaciji.

Povezani članci[uredi - уреди | uredi izvor]