HR Sljeme

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Radio Sljeme
Područje emitiranja Grad Zagreb
Zagrebačka županija
Frekvencija 88,1 MHz
Početak emitiranja 17. 4. 1953.
ERP 10 kW (Sljeme)
Adresa Prisavlje 3, 10000 Zagreb
Afilijacije Hrvatska radiotelevizija
Vlasnik Hrvatska radiotelevizija
Website www.hrt.hr/sljeme

Radio Sljeme je hrvatska nekomercijalna radio postaja koja je dio Hrvatskog radija i emitira svoj program na području Zagreba i šire okolice od 17. travnja 1953. prvo pod nazivom Radio na valu 202,1, a od 15. 5. 1953. kao Radio Sljeme. Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik. Četverosatni program proširio se 1986. godine na 12 sati. Posebice popularne bile su emisije Abeceda grada i Dnevni događaji te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987. godine. Tokom rata u Hrvatskoj posebice slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997. Radio Sljeme je prešlo na 24-satno emitiranje.

Najzagrebačkiji radio, što je poznati sinonim radija, ionako se radio čuje u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i pokriva 7 županija popularan je zbog programskog usmjerenja, u kojem središnje mjesto zauzima grad Zagreb. Radijska postaja je također vrlo karakteristična i po glazbi koju emitira, jer politika kuće stoji na načelu da se ne emitira agresivna glazba. Puštaju se dosta često vječni evergreeni, no ne emitiraju se samo stari već i suvremeni glazbeni brojevi.

Radio Sljeme je isprva svoj program emitirao putem srednjevalih odašiljača koji se u to vrijeme koristio kada je radio počeo sa emitranjem. 3. 10. 1971. g. krenulo je UKV (FM) emitiranje na 88,1 MHz sa Sljemena, isprva sa starog odašiljača, a od 15. svibnja 1976. s novog RTV tornja koji je tog dana počeo sa radom.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]